Expoziţia „Femei în afişul polonez” va fi inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău
Sursa foto:Muzeul National de Artă al Moldovei Vizualizari:

Expoziţia „Femei în afişul polonez” va fi inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău

Expoziţia „Femei în afişul polonez” va fi inaugurată, pe 3 iulie 2019, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.

O selecţie de lucrări aparţinând unor reprezentanţi de marcă ai Şcolii Poloneze de Afiş poate fi văzută în perioada 3 iulie - 4 august 2019 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Afişele care alcătuiesc expoziţia au fost alese în contextul sărbătoririi, în 2018, a Anului Drepturilor Femeii în Polonia.

Expoziţia, realizată pe baza celei mai mari colecţii poloneze particulare de afiş, de peste 40 de mii de lucrări, aparţinând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afişului şi proprietar al unei galerii din Cracovia, reuneşte patruzeci de lucrări realizate de renumiţi graficieni polonezi.
 
Printre autorii afişelor prezentate se numără precursorii Şcolii Poloneze de Afiş, precum Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute şi lucrări ale unor creatori din tânăra generaţie, printre care un loc important îl ocupă femeile, precum Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika sau Amelia Marcelina.

Expoziţia oferă posibilitatea cunoaşterii diversităţii temelor şi stilurilor din afişul polonez de la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI, care, în pofida dominaţiei exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale. Ea se înscrie şi în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obţinerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot.

Expoziţia a fost organizată de Institutul Polonez din Bucureşti în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
 
Similare
RECOMANDĂRI