„Expoziţia unui singur tablou” vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa foto:mecc.gov.md Vizualizari:

„Expoziţia unui singur tablou” vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Astăzi, 27 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc vernisarea „Expoziţiei unui singur tablou”, care reprezintă portretul împărătesei Elisabeta a Austriei (Sisi), realizat de pictorul spaniol Federico Ruiz în 1856.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
 
Portretul împărătesei Elisabeta a Austriei a intrat în colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei în 1945 într-o stare deplorabilă, fiind expus acum pentru prima dată, după ce a fost restaurat de către Natalia Golenco, Anatol Puhă şi Gheorghe Nicolaescu. Tabloul este parte din cuplul de portrete: unul o prezintă pe Elisabeta, iar al doilea – pe soţul acesteia, împăratul Imperiului Austro-Ungar, Franz Joseph.
 
După vernisare, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia 2018, au fost decernate diplomele Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru contribuţie semnificativă la promovarea, protejarea şi salvgardarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova următoarelor persoane: Paolo Giorgio Ferri, Marta Gnone, Luisa De Marco, Sergiu Coceaş, Ion Stratan şi echipei de restauratori ai Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: Natalia Golenco, Anatol Puhă şi Gheorghe Nicolăescu.

De asemenea, au fost oferite diplome elevilor Şcolii Profesionale nr. 3 şi ai Centrului de Excelenţă în Construcţii, pentru participare la Atelierul „Tehnici tradiţionale de construcţie moldoveneşti” şi la evenimentul „Veşnicia s-a născut la sat”, organizat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.
 
În Republica Moldova, ediţia 2018 a Zilelor Europene ale Patrimoniului se desfăşoară în perioada 24-28 septembrie în 61 de localităţi din 18 raioane.
Similare
RECOMANDĂRI