Expoziţie aniversară a artistului plastic Mihai Ţăruş, vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie aniversară a artistului plastic Mihai Ţăruş, vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

O expoziţie aniversară cu genericul „Fluctuaţii în timp” a artistului plastic Mihai Ţăruş a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Expoziţia cuprinde 45 de lucrări de pictură, realizate de autor în ultimii ani.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că Mihai Ţăruş este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori de la noi. „Are o viziune aparte asupra artelor plastice. Pe când făcea studii la Sankt-Petersburg, a fost influenţat de către Vladimir Sterligov, discipolul lui Kazimir Malevici şi promotorul unui nou sistem de pictură. Astfel, a devenit un artist plastic modern, lucrările lui fiind apreciate în mai multe ţări”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

La rândul său, criticul de artă Tudor Stăvilă, doctor habilitat în studiul artelor, a afirmat că Mihai Ţăruş este unul dintre promotorii avangardei picturii contemporane. „Expoziţia dată se deosebeşte în mod absolut de celelalte  pe care le-a avut anterior. A dispărut grafismul şi raţionalismul, iar pictura lui a devenit mai dinamică, mai lirică şi mai poetică, o influenţă directă a ambianţei artistice de la Chişinău”, a precizat Tudor Stăvilă.

Mihai Ţăruş s-a născut la 10 decembrie 1948 în comuna Sineşti, raionul Ungheni. În 1964 a absolvit Şcoala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, în 1968 – Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” şi în 1975 – Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg. În 1999, a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă”, în 2007 – cu medalia de argint a Academiei de Pictură a Rusiei şi în 2010 -  cu medalia de aur la expoziţia de pictură de la Cannes, Franţa. Are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare, inclusiv la Galeria Tretyakov din Moscova.

Expoziţia va fi deschisă până pe 4 noiembrie, scrie Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI