Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie aniversară dedicată Zilei Naţionale a Culturii

Sute de cărţi valoroase, manuscrise dar şi tablouri aparţinând pictorilor ce au dat viaţă, în culori, valorilor româneşti, sunt expuse la Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău. Manifestarea, sub genericul "În nemărginirea vremii şi a lumii...",  a fost dedicată Zilei Naţionale a Culturii, prilejuită de aniversarea a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Zeci de elevi au păşit pragul muzeului pentru a face cunoştinţă cu bogăţia culturală a neamului românesc.

Copii s-au bucurat de o oră captivantă de limba şi literatura română, la Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu". Tinerii au făcut cunoştinţă cu operele lui Mihai Eminescu, reflectate în diverse ramuri ale artelor plastice.
 
ALA RADU, profesor de limba şi literatura română: „Motivul a fost să aduc tânăra generaţie pentru a elogia acest nume şi să vedem lucruri interesante. Trebuie să fim şi noi un exemplu, să îi motivăm să poarte acest nume secole din gură în gură, aşa cum susţinea şi Mihai Eminescu.”
 
La expoziţie sunt prezentate sute de lucrări valoroase.
 
MARIA ŞLEAHTIŢCHI, director, Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu": „Am expus ilustraţii la cărţile lui Eminescu, ilustraţii valoroase de pictori valoroşi. Am scos, în mod special, cărţile care s-au publicat după 1945, de fapt 1954 întrucât prima ediţie eminescu este din 1954.”
 
Vizitatorii pot admira şi cărţi rare, care au peste o sută de ani.
 
MARIA ŞLEAHTIŢCHI, director, Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu": „Bunăoară, un Eminescu alcătuit de Caragiale, în 1984. Alături veţi vedea un geniu pustiu, este prima ediţie a romanului Geniul pustiu, scoasă în 1904.”
 
VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român: „Ziua culturii naţionale e şi prilejul, prin Eminescu, să gândim la tot ceea ce l-a precedat în cultura română şi la tot ceea ce a urmat de la Eminescu până astăzi. Pentru că Eminescu, suflul eminescian apare şi în opera celor mai răzvrătiţi scriitori ultra-post-modernişti.”
 
Expoziţia rămâne deschisă pentru public până pe două februarie.
Similare
RECOMANDĂRI