Expoziţie de fotografii la Biblioteca Naţională, dedicată celei de-a 70-a aniversare de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Expoziţie de fotografii la Biblioteca Naţională, dedicată celei de-a 70-a aniversare de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze

O expoziţie de fotografii dedicată celei de-a 70-a aniversare de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze şi celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme şi deschidere a Chinei a fost inaugurată joi, 25 aprilie, la Biblioteca Naţională din Chişinău.

Cu acest prilej, Ambasada Chinei la Chişinău a donat Bibliotecii Naţionale aproximativ 140 de cărţi în limbile română, engleză, rusă, semnate de cunoscuţi autori chinezi, printre care Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură din anul 2012 şi Yu Hua, primul scriitor chinez căruia i s-a decernat, în 2002, premiul „James Yoyce A Ward”, transmite IPN.

„Expoziţia de astăzi se concentrează asupra unei colecţii de fotografii istorice valoroase semnificative şi imagini frumoase care reflectă realizările din domeniile politic, economic, cultural, ştiinţific şi diplomatic ale Chinei. Putem spune că este sumarul istoric al celor 70 de ani de la înfiinţarea Chinei Noi şi 40 de ani de la reformă”, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong.

Ambasadorul a menţionat că „în acest an Republica Populară Chineză împlineşte 70 de ani de când poporul chinez, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, a muncit din greu, a mers într-un pas cu tendinţele şi treptat a urmat calea de dezvoltare corespunzătoare condiţiilor naţionale ale Chinei”. Totodată, acum 40 de ani, spune Zhang Yinghong, Partidul Comunist Chinez a luat o decizie majoră de a implementa politica de reformă şi deschidere, a reunit şi a condus poporul chinez să lupte şi să înceapă o afacere, a rezistat diferitelor teste şi a realizat performanţe imense de dezvoltare.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că astăzi „colecţie considerabilă” a instituţiei în limbile chineză, engleză, română şi rusă, se va completa cu 144 de cărţi, „editate la cele mai prestigioase edituri din China, dar şi din alte ţări”. „O noutate este că în această colecţie sunt prezente cărţi în limba română editate la Bucureşti, care reprezintă o achiziţie destul de valoroasă pentru o instituţie cum este Biblioteca Naţională. Toate aceste cărţi reprezintă istoria culturii, civilizaţiei, politicii Republicii Populare Chineze – un model pentru Republica Moldova, dar şi pentru alte ţări”, a apreciat directoarea Bibliotecii Naţionale.

Biblioteca Naţională deţine în prezent 1 250 de cărţi editate în China, peste o mie de cărţi în mai multe limbi despre China, precum şi 50 de cărţi de studiere a limbii chineze.
Similare
RECOMANDĂRI