Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie de măşti la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Obişnuiţi atât de mult cu măştile de protecţie, am şi uitat de cele folclorice care ne prevestesc venirea noului an şi ne aduc aminte de vechile tradiţii ale sărbătorilor de iarnă. Nu au uitat însă meşterii populari care şi-au pus imaginaţia la bătaie şi au creat cele mai originale măşti. Toate au fost aduse la într-o expoziţie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Sunt expuse 30 de piese inedite care reprezintă feţe de moşi, babe, capre, cai şi alte personaje tradiţionale de sărbători.

Vasile Popovschi a venit la expoziţie cu şase măşti, toate inspirate din folclorul local.

VASILE POPOVSCHI, meşter popular, Cimişlia: „Acesta e moşul – unul frumos care se joacă începând cu sărbătoarea Sfântul Andrei la chematul iernii apoi de Crăciun, apoi anul nou, Sfântul Vasile. Aceste babe şi moşnegi intră în ograda omului, aduc un dans frumos, bătrânesc. Ele stârnesc gluma, râdul şi chiar satira”.

Meşterul popular spune că măştile sale au fost create cu multă migală în baza unei tehnici speciale.

VASILE POPOVSCHI, meşter popular, Cimişlia: „La baza măştii e o ţesătură din lână de oaie. Din ea am tăiat obrezarul cu ochii, guriţa, toate sunt umplute cu lână – şi gura şi ochii. Mai apoi punem blăniţa după vârstă. Îi dăm noi că râde sau plânge, în dependenţă de imaginaţie, artisticul nostru în faţă”.

 La expoziţie a fost prezent şi faimosul meşter popular din Glodeni, Alexandru Melnic. L-am găsit în timp ce le fredona ceva măştilor sale.

A adus cu el patru piese care formează o compoziţia întitulată:

ALEXANDRU MELNIC, meşter popular, Glodeni: „"Nunta" - mireasa, mirele delicat aşa, nunu şi nuna cea mare. Iată acestea sunt. De ce am hotârăt? Din cauza că ele se regăsesc în perioada aceasta de sărbători de iarnă prin toate localităţile Moldovei noastre, aşa-i”.

Organizatorii spun că scopul expoziţiei este de a scoate în evidenţă arta folclorică şi măiestria meşterilor populari în procesul de confecţionare a măştilor tradiţionale de iarnă.

DIANA DICUSARĂ, director Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial: „Care este menirea acestei măşti? Este de a speria răul şi să fugă fiindcă lucrurile acestea se întâmplă între ani. Atunci când jucăm masca, calul, capra, malanca, jocul babelor, strigoii pleacă de la casa gospodarului şi se începe anul nou cu voie bună şi curăţenie sufletească”.

PETRU VICOL, director Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Împreună cu centru şi alte instituţii de susţinere a patrimoniului natural încercăm să depunem un efort pentru a susţine aceşti meşteri, în special, în perioada de pandemie când dânşii nu au posibilitatea să-şi expună piesele„.

Expoziţia de Măşti Tradiţionale numără 30 de piese a 7 meşteri populari din toate regiunile geografice ale Republicii Moldova şi este deschisă până pe 30 ianuarie 2021.
 
Similare
RECOMANDĂRI