Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Fă-ţi auzită vocea!” e sloganul evenimentului „Anul european al tineretului în R. Moldova” organizat de USM cu sprijinul UE

"Fă-ţi auzită vocea!" E sloganul evenimentului "Anului european al tineretului în Republica Moldova" organizat de Universitatea de Stat cu sprijinul Uniunii Europene. La eveniment au participat premierul Natalia Gavriliţa şi ambasadori ai ţărilor membre ale UE.

Cea mai importantă parte a evenimentului "Anul european al tineretului în Republica Moldova" a fost organizarea târgului proiectelor europene la care pot aplica studenţii din Republica Moldova.

CLAUDIA MELINTI,  coordonator Oficiul Erasmus+: „Prezentăm programul Erasmus+ care este unul din cele mai interesante, atrăgătoare şi de success programe ale UE. Studenţilor le oferă posibilitatea de a obţine un schimb international academic, studenţii pot pleca într-o univestitate din UE parteneră.” 

RĂZVAN DUBĂSARU membru, Iniţiativa Tinerii  Ambasadori Europeni: „Ne ocupăm de informarea tinerilor, în tot cei-i legat de Europa, valorile europene şi în special oportunităţile. 

În holul instituţiei a fost instalată şi o tribună, de la care tinerii şi-au putut face auzită vocea.

GHEORGHE TUTUNARU, student, tânăr ambasador european: „Tinerii din generaţia noastră nu sunt pasivi  pentru că noi am crescut în liberatate, într-un stil democratic şi ştim că atunci ne sunt încălcate drepturile ştim să luptăm pentru ceea ce avem şi trebuie să fie al nostru. "

TEODORA DRUCEC studentă: „Este foarte important să ne facem vocea auzită, mai ales acum când R. Moldova doreşte să adere la UE , este important să auzim aşteptările tinerilor şi ceea ce ar vrea ei să se îmbunătăţească la ei acasă.”

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că tinerii din Republica Moldova vor beneficia de tot sprijinul autorităţilor şi că vocea lor va fi auzită.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „În cadrul ultimei şedinţe de Guvern am decis să alocăm suma de 10 milioane de lei pentru acordarea unor vouchere culturale pentru tineret. Inclusiv cu gândul la generaţiile viitoare am depus, în luna martie, cererea de aderare la UE. Ştim că avem mult de lucru, dar pe acest drum avem nevoie şi de contribuţia voastră avem nevoie de voi chiar în Guvern. Împreună cu delagaţia UE urmează să începem programul de stagii care să vă ofere şansa de a căpăta experienţa profesională."  

Ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că în Anul European al Tineretului, deputaţii europeni au suplimentat cu 8 milioane de euro sumele prevăzute pentru programele  Erasmus+ şi Corpul european de solidaritate.

Excelenşa Sa JANIS MAŽEIKS  Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Mai mult de 2500 de studenţi au studiat, au predat în UE. UE a susţinut învăţământul profesional tehnic şi reforma în acest sens în ultimii ani. UE a oferit asistenţă de 6,8 milioane de euro pentru consolidarea sectorului digital. Împreună cu Republica Moldova, Uniunea Europeană vrea să creeze oportunităţi pentru ca tinerii să poată să studieze, să activeze, să participe pe deplin în societate şi să-şi valorifice pe deplin potenţialul. "

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi diplomaţi europeni. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a amintit că de-a lungul anilor, România a oferit mii de burse studenţilor basarabeni şi a contribuit la îmbunătăţirea sistemului educaţial din Republica Moldova.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ  ambasadorul României în Republica Moldova: „Aş vrea să-i invit pe tinerii din Republica Moldova să înţeleagă că, de fapt, ei sunt generaţia care va contribui, sper eu, într-un mod esenţial la integrarea Republicii Moldova în UE. Iar pentru a ajunge acolo trebuie să profite din plin de toate opotunităţile de educaţie care sunt oferite de statele membre ale UE. Să se întoarcă după aia  în R. Moldova şi să muncească să transforme acest vis în realitate."

IGOR ŞAROV, rector USM: „Îndrăzniţi să aplicaţi, să demonstraţi, să scrieţi aceste proiecte şi să le aplicaţi în practică."

În luna decembrie a anului trecut, Parlamentul European a decis să declare anul 2022 Anul European al Tineretului. De-a lungul anilor, UE a lansat numeroase programe dedicate tinerilor, inclusiv celor din ţările membre ale Parteneriatului Estic.
Similare
RECOMANDĂRI