Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri la Chişinău

Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri, 13 noiembrie, la Chişinău. Timp de cinci zile, la cinematograful Odeon, începând cu ora 19.00, vor fi proiectate cinci cele mai noi filme poloneze, premiate la importante festivaluri din străinătate. Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

Festivalul este deschis cu proiecţia filmului „ Dolce fine giornata” (Słodki koniec dnia), în regia lui Jacek Borcuc. Filmul este premiat în 2019 la festivalul american Sundance. A doua zi, spectatorii vor putea urmări pelicula „Joaca cu viaţa”, în regia lui Kinga Dębska. Filmul reflectă soarta a trei femei de vârste diferite, ale căror vieţi sunt distruse de consumul abuziv de alcool.

Cu probleme diferite se confruntă eroul principal al comediei „Juliusz”, un profesor de arte plastice extrem de simpatic. Filmul va fi proiectat vineri, 15 noiembrie. Singuratic, nemulţumit de munca sa, acesta locuieşte cu tatăl său, un pictor excentric. Totul va căpăta o altă turnură atunci când va cunoaşte un medic veterinar. Sâmbătă seara, pe 16 noiembrie, pentru prima dată în Republica Moldova va fi prezentat filmul „Clerul”, regizat de Wojciech Smarzowski, care a înregistrat un record istoric la numărul de bilete vândute în Polonia. Prezentând destinele a trei preoţi, filmul a provocat multe controverse.

Festivalul CinePOLSKA se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu proiecţia filmului „Fuga”, în regia Agnieszkăi Smoczyńska.

Solicitată de IPN, Mirela Lazăr, coordonator de proiecte la Institutul Polonez de la Bucureşti, organizator al Festivalului, a declarat că anul acesta nu există o temă care să unească toate filmele din program. Au fost alese cele mai interesante cinci filme poloneze, premiate la festivaluri din Polonia şi din străinătate. Potrivit Mirelei Lazăr, ediţia din acest an aduce în prim plan subiecte cu caracter universal. Organizatorii se aşteaptă ca proiecţiile cinematografice să placă publicului şi speră ca Festivalul să continue şi anul viitor.

Organizatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care se desfăşoară în România şi în Republica Moldova, sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia. Parteneri în Moldova sunt Studioul Moldova Film, cinematograful Odeon şi Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI