Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru schimbare socială, Moldox, a început aseară la Cahul

Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru schimbare socială - Moldox - a început aseară la Cahul. Vor fi proiecţii de film şi discuţii pentru a aduce în atenţia publicului problemele actuale ale sistemelor sociale şi efectele schimbărilor climatice asupra vieţii.

Timp de cinci zile, în cadrul Festivalului de la Palatul de Cultură Nicolae Botgros din Cahul, vor fi prezentate filme documentare internaţionale. La deschidere, a fost proiectată pelicula Honeyland, de Ljubomir Stefanov şi Tamara Kotevska, din Macedonia de Nord. Filmul are două nominalizări la Oscar şi ilustrează atitudinea iresponsabilă a oamenilor faţă de mediul înconjurător.

Pe lângă producţiile internaţionale, la festival vor fi şi filme documentare semnate de regizori basarabeni, create în cadrul atelierului "Inspiration" de la "Moldox Lab". Organizatorii îşi propun să deschidă noi perspective asupra lumii în care trăim.

CARL PONTUS HJORTHEN, director general al Festivalului Moldox: „Ca de fiecare dată, ne concentrăm pe temele sociale, corupţie, subiecte tipice pentru filmele documentare. Filmele au fost alese, pentru că ele, întradevăr, sunt foarte bune. Este minunat să fiu aici şi nu pot să cred că sunt deja 6 ani de când are loc festivalul. Sunt foarte fericit şi e frumos să mă fi întors din nou la Cahul”.

MAXIM CÂRLAN, organizator. „Avem şi invitaţi speciali, care sunt, de fapt, autorii filemelor care vor asista la sesiunea de întrebări răspunsuri care urmează după film. Majoritatea sunt în premieră. Filmul la care v-aş încuraja să veniţi este Colectiv, care a fost nominalizat la Oscar”.

Festivalul Moldox nu este doar un loc de vizionat filme ci un adevărat laborator de creaţie.

VASILE ERNU, scriitor. „Sunt acele paneluri în care copiii învaţă să facă filme, să aleagă subiecte, să monteze, să facă scenarii. Avem, evident, acele discuţii, deja a avut loc una, pe teme sociale. A fost multă lume, s-a discutat mai mult decât s-a aşteptat, ceea ce e îmbucurător”.
Intrarea este liberă ar pentru cinefilii din Chişinău este organizat şi transport gratuit.

Festivalul de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost create în 2016 şi este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficţiune cu relevanţă socială semnificativă.
 
Similare
RECOMANDĂRI