FOTO. Anim’est Chişinău revine cu cele mai inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 şi până în prezent
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Anim’est Chişinău revine cu cele mai inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 şi până în prezent

Anim’est, singurul festival în Republica Moldova dedicat exclusiv filmului de animaţie, de această dată aduce la Chişinău producţii experimentale şi de avangardă. Cele mai neconvenţionale şi inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 şi până astăzi, filme emblematice care au marcat istoria cinematografiei şi în special pe cea a filmului de animaţie vor putea fi vizionate în perioada 18-21 octombrie, la Cinematograful Odeon.

Prietenii festivalului vor putea urmări filmul rusesc Hoffmaniada, vineri, 19 octombrie, ora 20:00. Regizorul Stanislav Sokolov îl plasează pe scriitorul, compozitorul şi pictorul german E.T.A. Hoffmann în mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să-i înfrunte pe cei cărora le-a dat chiar el viaţă pe pagina de hârtie. Scriitorul se aruncă într-o disperată luptă pentru a proteja iubirea şi frumuseţea de intrigile ce se înmulţesc în jurul său.
 
Fiind dedicată animaţiei experimentale şi de avangardă, ediţia Anim’est din acest an include şi lungmetrajul de animaţie abstract North of Blue, regizat de Joanna Priestley. Filmul este inspirat de peisajul natural şi oferă un multivers dens de imagini şi puncte focale ce explorează tensiunea dintre două lumi familiare, dar şi necunoscute. Spectatorii vor putea viziona această producţie sâmbătă, 20 octombrie, la ora 18.00.
Trailer - https://vimeo.com/268106599
 
Un alt moment de neratat va fi proiecţia Scurtmetrajelor de Oscar,  vineri, 19 octombrie, ora 18:00. Unul dintre ele este scurtmetrajul care a şi luat premiul - Dragă baschet (2017, SUA), r. Glen Keane, care spune istoria legendarului baschetbalist NBA Kobe Bryant. De la visurile sale de atunci până la succesele carierei de două decenii, Bryant arată cum el şi baschetul şi-au oferit reciproc tot ce au putut da mai bun.

Tot din SUA vine şi Lou, r. Dave Mullins, un scurtmetraj despre paznicul cutiei de obiecte găsite de la o şcoală elementară, care încearcă să-i arate micului derbedeu J.J. că se va simţi mult mai bine dacă le va da ceva celorlalţi copii în loc să fure de la ei.

De pe partea cealaltă a oceanului, vom avem scurtmetrajul francez Petrecere în grădină, co-regizat de Florian Babikian, Vincent Bayoux, Victor Caire, Théophile Dufresne, Gabriel Grapperon, Lucas Navarro. Pelicula ne face cunoştinţă cu o broască graţioasă care intră în atenţia unui broscoi curios şi cu care împart o vilă somptuoasă părăsită de proprietari.

Scurtmetrajul britanic Poveşti încurcate, (r. Jakob Schuh, Jan Lachauer) ajuns în vizorul premiilor Oscar, revizitează poveştile clasice cu Scufiţa roşie, Alba ca zăpada şi Cei trei purceluşi şi face răsturnări de situaţie, care duc la un final total neaşteptat.

Cel de-al cincilea scurtmetraj nominalizat la Oscar în acest an este Spaţiu negativ, o producţie americană care a câştigat deja 52 de premii în cadrul a 137 de festivaluri. Executat în tehnica stop-motion, filmul spune istoria unui tată şi fiu, pe care-i leagă de ritualul comun al pregătirii valizelor pentru călătorii.
Cele cinci scurtmetraje nominalizate anul acesta la Premiile Academiei Americane de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie fac parte dintr-o selecţie distribuită de ShortsTV™.
 
Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2017, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând pe site-ul www.iticket.md şi vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.
 
Mai multe detalii pe www.animest.md sau pe pagina de facebook a evenimentului.
 
TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului.
Similare
RECOMANDĂRI