FOTO. „Dosarele Siberiei”, o nouă premieră la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău
Sursa foto:Facebook/Teatrul National „Mihai Eminescu” Vizualizari:

FOTO. „Dosarele Siberiei”, o nouă premieră la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă, va avea loc pe 5 şi 6 iulie la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Spectacolul este dedicat împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, din 1949, când zeci de mii de familii de ţărani au fost ridicaţi şi duşi în Siberia, iar averile lor au fost confiscate.

Piesa este realizată în baza memoriilor Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan–Spânu şi ale lui Ion Moraru, foşti deportaţi.

Spectacolul are drept scop să reamintească societăţii calvarul pe care l–au îndurat zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste în Siberii de gheaţă şi să păstreze vie în memoria contemporanilor paginile dureroase ale istoriei comuniste, pe care unii ar dori să le treacă cu vederea, neglijând sau schimonosind adevărul istoric, susţine regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

„Atâta timp cât mai avem nostalgici şi îi vedem că defilează la 9 mai, că apar cu panglici negru-oranj, ar trebui să ne apropiem de temă, de istoria trecutului nostru şi să abordăm subiectele unor martiri, unor personalităţi, care au rezistat calvarului cu demnitate, aşa precum Ion Moraru, Margareta Cemortan-Spânu, Ecaterina Chele. Mesajul pe care îl transmit prin cărţile pe care le-am studiat, spun: „Să nu ne răzbunaţi, dar să nu uitaţi!”, a mai declarat regizorul spectacolului pentru Radio Chişinău.Repetiţiile sunt în toi. Sursa: Facebook/Teatrul National „Mihai Eminescu”
Similare
RECOMANDĂRI