FOTO. Şapte dintre cele mai de succes filme româneşti noi vor putea fi văzute la Zilele Filmului Românesc de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Şapte dintre cele mai de succes filme româneşti noi vor putea fi văzute la Zilele Filmului Românesc de la Chişinău

Şapte dintre cele mai de succes filme româneşti noi, realizate de regizori precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu, Florin Şerban, Daniel Sandu, Ana Lungu şi Hadrian Marcu şi selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la Zilele Filmului Românesc (ZFR) de la Chişinău.

Cea de-a patra ediţie a celui mai important eveniment din Republica Moldova dedicat cinematografiei române va avea loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful Odeon din centrul capitalei, iar intrarea la proiecţii va fi liberă. Festivalul continuă tradiţia de a aduce în faţa cinefililor de la Chişinău cele mai apreciate filme ale cinematografiei din România.

Festivalul va fi deschis cu „Un pas în urma serafimilor” (2017), filmul de debut extrem de aşteptat al regizorului Daniel Sandu, care va fi prezent la proiecţie pentru o discuţie cu spectatorii. Lungmetrajul a fost în competiţia Festivalului de la Sofia şi a câştigat în acest an opt trofee la Premiile Gopo, inclusiv pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie.

Publicul din Republica Moldova va putea să vadă, la foarte scurt timp după premiera din România, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018). Filmul a câştigat în acest an Globul de Cristal la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, iar recent a fost ales propunerea România pentru o nominalizare la categoria film străin la Premiile Oscar.

Din selecţie face parte şi tulburătorul „Pororoca” (2017), al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, care a fost anul trecut în competiţia Festivalului de la San Sebastian, unde actorul Bogdan Dumitrache a câştigat premiul de interpretare.

De neratat este şi cel mai nou film, încă nelansat în România, al regizorului Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine” (2018), venit direct din competiţia Festivalului de la Sarajevo. Actorul basarabean Valeriu Andriuţă joacă rolul principal şi va fi prezent la Chişinău pentru o discuţie cu publicul, la gala de închidere.

Tot din competiţia de la Sarajevo vine şi noul film regizat de Ana Lungu, „Un prinţ şi jumătate” (2018), proaspăt intrat şi în cinematografele din România. Al doilea debut din selecţia din acest an este „Un om la locul lui” (2017), de Hadrian Marcu. Filmul a fost selectat în secţiunea Noi regizori a Festivalului de la San Sebastian şi la Festivalul de la Namur, iar la Chişinău va fi a treia sa proiecţie mondială, înaintea premierei de la Bucureşti.

Din program face parte şi documentarul „Fotbal infinit” (2018), cel mai nou film al unuia dintre cei mai importanţi autori ai Noului Cinema Românesc, Corneliu Porumboiu. Filmul a avut a premiera la începul anului la prestigiosul Festival de la Berlin, în secţiunea Forum.

TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului. 

Similare
RECOMANDĂRI