18 ore şi 19 minute în urmă Vizualizari: Târgul Naţional al Covorului vă aşteaptă la cea de-a VI-a ediţie Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN) şi Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) organizează duminică, 15 decembrie, ediţia a VI-a a Târgului Naţional al Covorului „Covorul Dorului”.
12.12.2019 09:00 Colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei va fi completată cu 22 de opere de artă plastică Un număr de 22 de opere de artă plastică în valoare de 525 mii de lei vor completa colecţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Acestea au fost selectate de Consiliul de experţi pentru estimarea, omologarea şi achiziţionarea operelor de artă plastică al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite MOLDPRES.
11.12.2019 21:00 Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău pregătesc premiera spectacolului „Cine l-a trezit pe Yorik?" Un amestec inedit şi colorat de comedie şi tragedie. Este surpriza pe care a pregătit-o Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". Un colaj de piese aparţinând marelui dramaturg William Shakespeare, într-un singur spectacol - "Cine l-a trezit pe Yorik?".
11.12.2019 18:00 Premiera unui spectacol după William Shakespeare va avea loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Premiera spectacolului „Cine l-a trezit pe Yorick?”, o tragicomedie inspirată din creaţia lui William Shakespeare, în versiunea scenică şi adaptarea lui Alexandru Vasilachi, va avea loc sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 decembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.
10.12.2019 15:00 La Filarmonica Naţională a avut loc un concert de caritate în memoria poetului Adrian Păunescu Cea de-a V-a ediţie a concertului de caritate "Şi totuşi există iubire" în memoria poetului român Adrian Păunescu a avut loc luni seară, la Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici din Chişinău.
09.12.2019 18:00 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” readuce în scenă un spectacol consacrat Mariei Tănase Un spectacol intitulat „Maria Tănase. Aş muri, moartea nu-mi vine” va fi prezentat marţi, 10 decembrie, la ora 18.30, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitală.
09.12.2019 15:00 Kirk Douglas a împlinit 103 ani. Este cel mai longeviv actor din istorie Legendarul artist american Kirk Douglas, unul dintre starurile cele mai populare şi mai influente în cinematografie în anii 1950 - 1960, a împlinit, luni, 103 ani, fiind cel mai longeviv actor din istorie. Michael Douglas, fiul actorului, a dezvăluit că acesta îşi doreşte o aniversare discretă.
08.12.2019 17:00 Regizorul român Bogdan Mureşanu a câştigat premiul Academiei Europene de Film pentru scurt-metraj Regizorul român Bogdan Mureşanu a câştigat sâmbătă premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru scurt-metraj pentru pelicula ”Cadoul de Crăciun/ The Christmas Gift”.
01.12.2019 16:30 Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, de către preşedintele României Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret cu prilejul Zilei Naţionale a României, prin care a decorat-o pe scriitoarea Tatiana Ţîbuleac.
01.12.2019 12:45 FOTO. De Ziua Naţională a României, la Chişinău a fost dezvelit bustul poetului Dumitru Matcovschi Astăzi a fost dezvelit bustul poetului Dumitru Matcovschi, instalat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău.
29.11.2019 20:40 Istoria Basarabiei, în premieră, pe ecran de cinema la Chişinău Istoria Basarabiei, din 1812 când a fost anexată la Imperiul rus, şi până în 1990, a fost reconstituită într-un documentar de lung metraj, realizat de scriitorul şi producătorul de film român Horia Muntenus. Pelicula "Basarabia" redă ororile la care a fost supusă populaţia provinciei, prin vocea supravieţuitorilor, veteranilor, dar şi a unor istorici, oameni de cultură şi politicieni de pe ambele maluri ale Prutului. Producţia cinematografică a fost prezentată, în premieră, la Chişinău.
28.11.2019 20:00 „Viaţa lui G.” a fost lansată la Chişinău O carte care te face să înţelegi că viaţa trebuie trăită şi nu amânată. O spun cei care au răsfoit volumul "Viaţa lui G.", lansat aseară la Chişinău.
28.11.2019 13:15 „Casa Mare”, „Pomul Vieţii”, dar şi alte spectacole vor fi jucate săptămâna viitoare la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău vor juca, săptămâna viitoare, mai multe spectacole, printre care „Casa Mare” şi „Pomul Vieţii”.
27.11.2019 22:20 Muzeul de Arte din Chişinău împlineşte 80 de ani 80 de ani de istoria artei la Chişinău. Cu ocazia aniversării Muzeului de Arte a fost dezvelită o placă memorială dedicată primului director al instituţiei, pictorul francez Auguste Baillayre. Vizitatorii au putut admira un vernisajul expoziţiei "Baillayre şi contemporanii", dar şi expoziţia concurs de desene create de copii "Povestea muzeului meu".
27.11.2019 20:45 Actorul Florin Piersic a susţinut recitalul "Pur şi simplu" la Chişinău Au plâns şi au râs, împreună cu Florin Piersic. Publicul aflat aseară în sala de spectacole a teatrului Eugen Ionescu s-a bucurat de un amaglam de emoţii şi trăiri cum numai îndrăgitul actor român poate să provoace. Recitalul "Pur şi simplu" a ţinut mai bine de două ore, în stilul caracteristic lui Piersic. Artistul se declară îndrăgostit de publicul basarabean şi spune că va veni cu drag aici, de câte ori va avea ocazia.
27.11.2019 16:45 Filmul documentar artistic „BASARABIA”, semnat de Horia Muntenus, va fi prezentat publicului vineri La Institutul de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Haşdeu va fi prezentat filmul documentar artistic „BASARABIA”, semnat de Horia Muntenus, scriitor şi realizator de film din Sibiu. Proiecţia va avea loc pe 29 noiembrie 2019, de la ora 10.
27.11.2019 11:45 Clubul de dans sportiv „Codreanca” a fost distins cu o medalia de aur pentru creativitate Clubul de dans sportiv „Codreanca”, fondator şi director artistic, Petru Guzun, a fost distins cu Medalia de aur a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) pentru creativitate.
26.11.2019 19:40 Trei decenii de teatru la Ginta Latină Teatrul "Ginta Latină", actualul Teatru Fără Nume, a împlinit 30 de ani de activitate. Cu acest prilej, actorii dar şi alţi oameni care s-au dedicat artei, şi-au dat întâlnire la sărbătoarea marcată inedit, printr-un spectacol tematic aniversar.
26.11.2019 14:00 Clubul Internaţional al Femeilor din R. Moldova organizează târgul caritabil de iarnă! Fii şi tu alături de cei care au nevoie AO Clubul Internaţional al Femeilor din Republica Moldova organizează cel de-al 23-lea Târg Internaţional de Caritate. În acest an, evenimentul va avea loc duminică, pe 8 decembrie, între orele 10:00 şi 16:00, în Pavilionul Central al CIE Moldexpo.
26.11.2019 10:15 Teatrul de revistă „Ginta Latină” sărbătoreşte 30 de ani de la fondare Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici a participat în seara zilei de ieri, 25 noiembrie la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la fondarea Teatrului de revistă „Ginta Latină”. Festivitatea s-a desfăşurat în incinta Centrului de Cultură şi Artă „Ginta Latină”, unde în prezent teatrul îşi desfăşoară activitatea.
25.11.2019 19:40 Reportaj, în exclusivitate. Cimitirul românesc din Cernăuţi riscă să dispară Istoricul Nicolae Iorga spunea că o naţiune care nu-şi respectă trecutul şi obiceiurile creştine este condamnată la pieire. O frântură din istorie este şi în Cimitirul românesc din Cernăuţi. Acolo îşi au locul de veci personalităţi marcante ale neamului - scriitori, pictori, istorici, oameni politici sau membrii ai Academiei. Din nefericire, cimitirul riscă să dispară. Este vandalizat periodic iar locurile de veci ale personalităţilor româneşti sunt pur şi simplu furate şi adăpostesc acum rămăşiţele pământeşti ale unor localnici. Comunitatea românilor din Cernăuţi se plânge că viaţa acestui adevărat muzeu sub cerul liber, depinde de implicarea autorităţilor dar şi de câteva sute de mii de euro, bani pe care nu-i pot obţine de nicăieri. Urmăriţi în exclusivitate un reportaj realizat de TVR MOLDOVA.
25.11.2019 18:00 Scriitorul francez Andre Gide a fost comemorat la Biblioteca Naţională Un şir de publicaţii despre Andre Gide, unul dintre cei mai importanţi scriitori francezi ai secolului 20, şi cele mai populare operele ale scriitorului au fost expuse în incinta Bibliotecii Naţionale din Chişinău. Expoziţia cu genericul: „Deschizător de drumuri noi. Andre Gide – 150 de ani de la naştere” a fost organizată pentru a pune în valoarea personalitatea unui dintre iniţiatorii modernismului, curentul literar care a configurat literatura secolului 20.
22.11.2019 15:30 Un spectacol aniversar cu genericul „Tangoul toamnei” a avut loc la Filarmonica Naţională Un spectacol aniversar cu genericul ”Tangoul toamnei” al cântăreţei de muzică uşoară şi de romanţă Margareta Ivanuş, Artistă a Poporului, deţinătoare a Ordinului Republicii, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la naştere, a avut loc joi seară, 21 noiembrie, la Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” din Chişinău.
22.11.2019 12:20 Ce spectacole puteţi vedea săptămâna viitoare la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău va prezenta, săptămâna viitoare, mai multe spectacole.
21.11.2019 19:45 Turneul internaţional "Unire prin Cultură", aflat la cea de a VIII-a ediţie, a ajuns la Chişinău Turneul internaţional "Unire prin Cultură" a ajuns şi la Chişinău. Pe scena de la "Odeon", actorii din Iaşi au prezentat aseară spectacolul "Cerere în căsătorie". Piesa readuce în atenţia publicului, subtil şi cu măiestrie, ideea de alianţă dintre Republica Moldova şi România. Actorii ieşeni au colindat 8 oraşe din Republica Moldova, România şi Ucraina, prin localităţi care întregeau cândva România Mare. Turneul cultural se va încheia, astăzi, la Cahul.
21.11.2019 15:00 La Chişinău se desfăşoară Expoziţia internaţională „INFOINVENT-2019” Zeci de instituţii şi întreprinderi, tineri creatori şi inventatori din Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, Franţa ş.a. participă, în perioada 20-23 noiembrie, la cea de-a XVI-a ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate „INFOINVENT-2019”.
19.11.2019 11:15 „Dor de Codru” – un nou traseu turistic rural readuce la viaţă economia locală O poartă impunătoare din lemn sculptat manual este prima atracţie turistică, dar şi cartea de vizită a satului Cioreşti. De aici începe drumul către celelalte destinaţii: Dolna şi Micleuşeni.
18.11.2019 18:00 Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" marchează 75 de ani Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" marchează 75 de ani de la fondare şi, cu această ocazie, desfăşoară în perioada 18-24 noiembrie "Zilele bibliotecii".
18.11.2019 17:30 La Palatul Naţional ”Nicolae Sulac” va avea loc Gala Decernărilor muzicale din R. Moldova ”Moldova Music Award 2019 ” sau Gala Decernărilor Muzicale din Republica Moldova va avea loc marţi, 19 noiembrie, la ora 18.30, la Palatul Naţional ”Nicolae Sulac” din Chişinău. Show- ul este un proiect, care aduce la o nouă treaptă calitativă cunoscutele premii muzicale „Şlagărul Anului”.
18.11.2019 11:40 Construcţiile subterane din Cahul ar putea fi reamenajate în scop turistic Galeriile subterane din Cahul au stârnit din nou curiozitatea arheologilor. Vestigiile istorice sunt acum scoase la suprafaţă în urma săpăturilor care se fac în apropierea Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” şi în parcul central din oraş. În 2017, la Cahul au fost găsite mai multe construcţii subterane ce ar putea fi reamenajate în scop turistic.
18.11.2019 11:10 Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a marcat 150 de ani de la naşterea poetei Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a marcat 150 de ani de la naşterea celei ce avea să fie numită copilul minune al culturii româneşti. Cu această ocazie, TVR MOLDOVA a donat 500 de cărti pentru biblioteca colegiului.
17.11.2019 20:10 O dureroasă lecţie de istorie. Filmul documentar-artistic „Basarabia” a fost lansat la Craiova Nu trebuie să ne uităm istoria. Unirea Basarabiei cu România ar trebui să fie prioritate de stat şi nu o năzuinţă care să se stingă cu timpul. Acestea sunt concluziile filmului “Basarabia” lansat astăzi la Muzeul de Artă din Craiova. Filmul documentar-artistic a fost lansat în mai multe oraşe din ţară.
16.11.2019 16:50 VIDEO. Tezaurul de excepţie descoperit în Castrul roman de la Barboşi poate fi văzut la Muzeul de Istorie din Galaţi Premieră la Galaţi: publicul poate vedea tezaurul descoperit în ultimii doi ani în castrul roman de la Barboşi. Pasionaţii de istorie au avut astfel şansa să admire zeci de monede, unelte, decoraţiuni şi obiecte de uz casnic, vestigii scoase la lumină după aproape două milenii.
15.11.2019 16:45 Poeta Iulia Hasdeu a fost comemorată la 150 de ani de la naştere O expoziţie foto-documentară şi o conferinţă cu genericul ”Iulia Hasdeu – arhanghel de mândre prevestiri. 150 de ani de la naştere (1869 – 1888)” au avut loc joi, 14 noiembrie, la Muzeul Naţional de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” de la Casa Scriitorilor din Republica Moldova.
14.11.2019 17:45 Turneul Internaţional „Unire prin cultură” ajunge în Republica Moldova Turneul Internaţional „Unire prin Cultură” continuă cu reprezentaţii în alte patru localităţi din România, urmând ca echipa Ateneului ieşean să treacă Râul Prut şi să ajungă în Republica Moldova şi Cernăuţi.
13.11.2019 13:25 Festivalul de Film Polonez ”CinePOLSKA” revine la Chişinău Mai multe filme noi poloneze vor fi proiectate în cadrul Festivalului de Film Polonez ”CinePOLSKA”. Evenimentul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie, la Cinematograful ”Odeon” din capitală. Proiecţiile vor începe la ora 19.00. Intrarea este liberă.
13.11.2019 12:35 Biblioteca ”Ştefan cel Mare” din capitală a marcat 15 ani de activitate Mai multe activităţi culturale cu genericul ”Descoperă-ţi, dezvoltă-ţi şi foloseşte-ţi punctele forte!” au fost organizate în perioada 12-13 noiembrie la Biblioteca ”Ştefan cel Mare” din capitală, cu prilejul împlinirii a 15 ani de activitate a instituţiei.
12.11.2019 18:10 Un film despre Regina Maria, pe marile ecrane. În rolul principal e Roxana Lupu, o actriţă româncă stabilită în Marea Britanie E pe marile ecrane un film istoric care o are în prim plan pe Regina Maria. Filmul, regizat de britanicul Alexis Sweet Cahill, a luat premiul publicului, luna trecută, la Les Films de Cannes a Bucarest. Se concentreză doar pe momentul negocierilor de pace de la Paris din 1919, în care regina a fost implicată trup şi suflet, iar perspectiva e una romanţată. Maria are parte de un portret foarte luminos.
12.11.2019 16:00 Un spectacol după W. Shakespeare va avea loc la Teatrul ”Geneza Art” Teatrul ”Geneza Art” va prezenta în zilele de 12, 13 şi 14 noiembrie, la ora 19.00, spectacolul „The Faces of Macbeth”, inspirat din piesa „Macbeth” de William Shakespeare, în regia Danielei Burlaca.
12.11.2019 12:35 Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri la Chişinău Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe miercuri, 13 noiembrie, la Chişinău. Timp de cinci zile, la cinematograful Odeon, începând cu ora 19.00, vor fi proiectate cinci cele mai noi filme poloneze, premiate la importante festivaluri din străinătate. Intrarea la toate proiecţiile este liberă.
11.11.2019 12:50 Profesorul român Florin Colceag, supranumit „antrenorul geniilor”, a ţinut o prelegere la Chişinău Teoriile profesorului Florin Colceag, din România, supranumit şi „antrenorul geniilor”, au ajuns si in Republica Moldova. Scriitorul a ţinut o prelegere în faţa a zeci de părinţi de la Chişinău şi i-a învăţat cum să valorifice potenţialul înnăscut al copiiilor. Cartea „Copilul tău este un geniu", un adevărat bestseller în România, s-a vândut ca pâinea caldă şi în Republica Moldova
08.11.2019 22:20 Seminar despre gravura japoneză Ukiyo-e, la Muzeul de Artă al Moldovei Profesori şi elevi din Chişinău au aflat despre arta Ukiyo-e, în cadrul unui seminar organizat de Ambasada Japoniei în Republica Moldova la Muzeul de Artă al Moldovei. Participanţii au aflat informaţii despre acest tip de gravură japoneză, de la apariţia acesteia, în evoluţie, până în zilele noastre.
07.11.2019 09:15 Două cărţi de poveşti pentru copii au fost lansate la Biblioteca Naţională a Moldovei „Poveştile celor patru anotimpuri”, carte scrisă de Alexandru Plăcintă, şi „Mimu, pisicuţa care a mâncat poveşti”, autor Petre Crăciun, sunt cele două volume pentru copii lansate ieri într-un eveniment care a avut loc la Biblioteca Naţională a Moldovei.
07.11.2019 08:20 Un spectacol de Alexandru Vasilachi va avea loc la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” va prezenta vineri, 8 noiembrie, la ora 18.00 spectacolul ”În ochii tăi fermecători” de Alexandru Vasilachi după opera lui Gib Mihăescu.
06.11.2019 17:45 O misiune de experţi ai Consiliului Europei, la Chişinău. Va elabora recoamdnări pentru dezvoltarea culturii din R. Moldova În perioada 4 – 6 noiembrie, la Chişinău a avut loc vizita unei misiuni de experţi a Consiliului Europei, care a evaluat nivelul de dezvoltare a industriilor creative la nivel local. Ca urmare a acestei vizite, experţii Consiliului Europei vor elabora un raport tematic, care va include şi un set de recomandări, pe care Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării îl va lua în consideraţie la elaborarea noii strategii naţionale de dezvoltare a culturii.
06.11.2019 16:00 Putin vrea reparaţia Muzeului Puşkin din Chişinău. Oferă şi bani, dacă e nevoie Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a promis asistenţă financiară pentru reparaţia Muzeului Puşkin din Chişinău.
04.11.2019 13:15 Nordic Film Festival ajunge luna aceasta la Chişinău. Cinematografia ţărilor nordice, proiectată la Odeon NORDIC FILM FESTIVAL revine cu o nouă ediţie de festival la începutul lunii Noiembrie, de data aceasta la Chişinău. Astfel, NordicFF sărbătoreşte cultura şi aduce cinematografia ţărilor nordice în centrul ţării prin trei zile de proiecţii de film la Cinematograful Odeon.
04.11.2019 11:15 Muzeul Naţional de Artă a Moldovei – gazda expoziţiei „Uroborus”, de Ştefan Câlţia Pe 1 noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Artă a Moldovei (MNAM) a avut loc vernisarea expoziţiei personale a lui Ştefan Câlţia „Uroborus”. Proiectul este organizat de MNAM, Galeria Posibilă şi Fundaţia Ştefan Câlţia, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional România.
02.11.2019 16:30 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei – gazda expoziţiei „Uroborus”, de Ştefan Câlţia Ieri, 1 noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) a avut loc vernisarea expoziţiei personale a lui Ştefan Câlţia „Uroborus”. Proiectul este organizat de MNAM, Galeria Posibilă şi Fundaţia Ştefan Câlţia, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional România.
31.10.2019 11:00 Lansare: Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntaşu Astăzi, la Librăria din Centru din Chişinău, va avea loc lansarea Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntaşu, apărut la Editura Cartier în colecţia Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Cartea a apărut în cadrul Programului Naţional de Editare cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a Republicii Moldova.