22.12.2021 16:15 Vizualizari: A fost premiat documentarul „Nanu Tudor”, regizat de basarabeanca Olga Lucovnicova Scurtmetrajul basarabencei Olga Lucovnicova, intitulat „Nanu Tudor”, a fost premiat de fondul flamand pentru cel mai bun film documentar.
22.12.2021 14:50 O interpretare de excepţie a datinilor româneşti la Chişinău România este locul unde tradiţiile de iarnă au un farmec aparte. La Chişinău aceste obiceiuri prind viaţă din ce în ce mai mult. Aici, tinerii, prin cântece, colinde şi dansuri, reuşesc să se transpună în timp.
22.12.2021 14:20 „Peter Pan” - premieră absolută pentru Republica Moldova la Teatrul Naţional ,,Eugene Ionesco” Echipa Teatrului Naţional ,,Eugene Ionesco” vine în premieră absolută pentru Republica Moldova cu un titlu cunoscut în toată lumea – ,,Peter Pan”. Am zburat în ţara de nicăieri, astăzi, cu regizorul Sergiu Chiriac.
22.12.2021 13:55 Tradiţiile româneşti, promovate în Parlamentul R. Moldova Colindele româneşti au răsunat în Parlamentul Republicii Moldova. Toate au ajuns să concureze într-o competiţie lansată de reprezentanţii Parlamentului de la Chişinău.
21.12.2021 19:40 Uniunea Teatrelor din Republica Moldova a premiat excelenţa la cea de a 20-a gală, organizată la Teatrul Satiricus Uniunea Teatrelor din Republica Moldova a premiat excelenţa la cea de a 20-a gală, organizată, aseară, la Teatrul Satiricus. Piesa "Tata", de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriş, de la Teatrul Republican ''Luceafărul'', a luat premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic.
21.12.2021 17:18 Concert extraordinar de Crăciun susţinut de „Camerata Chişinău” şi Alexandru Tomescu, la Sala cu Orgă Violonistul român Alexandru Tomescu este invitatul special al serii în cadrul concertului extraordinar de Crăciun, susţinut de Orchestra Municipală de Cameră – „Camerata Chişinău” miercuri, 22 decembrie 2021, ora 18.00, la Sala cu Orgă. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Primăria municipiului Chişinău şi Direcţia Cultură a Consiliului municipal Chişinău. TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului.
21.12.2021 15:10 Alexandrina Grecu, o actriţă în plină ascensiune Făcând parte dintr-o familie de oameni de teatru, întrebarea legată de profesia de viitor era doar o chestiune de timp pentru Alexandrina Grecu.
21.12.2021 13:04 Atmosfera urbană a Chişinăului din cadrul expoziţiei „Mă opresc la postsovietic”, într-o galerie din Geneva Peisajele urbane ale oraşului Chişinău pot fi admirate în cadrul expoziţiei „Mă opresc la postsovietic”, semnată de pictorul basarabean Victor Ciobanu. Bărbatul reuşeşte să surprindă în acuarelă colţuri ale Chişinăul ce par uitate de timp.
21.12.2021 09:30 Mai multe manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă se vor desfăşura în Chişinău, în această săptămână Pe parcursul săptămânii curente, în sectoarele Chişinăului, vor fi desfăşurate diverse activităţi cultural-artistice, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, anunţă autorităţile municipale. În program sunt incluse următoarele evenimente:
20.12.2021 18:45 Are loc Gala premiilor UNITEM, la Teatrul Naţional „Satiricus”. Care sunt nominalizările şi cine sunt câştigătorii Ediţia a 20-a a Galei Premiilor oferite de către Uniunea Teatrală din Republica Moldova are loc în aceste momente la Teatrul Naţional Satiricus, Ion Luca Caragiale.
20.12.2021 17:15 Diversitatea teatrală în viziunea lui Eduard Cernat, actorul care colaborează cu maeştri din România Profesia de actor îl poate face pe artist să evolueze în mai multe domenii decât cele ale filmului sau teatrului. Actorul Eduard Cernat a reuşit să guste din măiestria pedagogilor de la facultate, apoi a colegilor de scenă de la Teatrul Naţional Satiricus „I.L.Caragiale” din Chişinău. Apoi a devenit liber profesionist şi colaborează cu maeştri din România.
20.12.2021 15:30 Opt decenii de viaţă şi o singură pasiune, arta dirijorală. Află istoria lui Valentin Budilevschi, conducătorul unuia dintre cele mai vestite grupuri corale din R. Moldova, „Lia-Ciocârlia” Recunoscutul om de artă, Valentin Budilevschi a condus unul dintre cele mai vestite grupuri corale din Moldova de peste Prut, Lia-Ciocârlia. Timp de 5 decenii, aici au crescut mai multe generaţii de copii. Dirijorul s-a născut în primul an de război.
19.12.2021 13:00 O piaţă din Paris va purta numele compozitorului George Enescu O piaţă din Paris va purta numele compozitorului român George Enescu, a anunţat vineri pe Twitter primarul adjunct al oraşului, Laurence Patrice, potrivit ştiriletvr.ro.
19.12.2021 09:00 În ajun de Crăciun, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău a fost organizat Târgul Naţional al Covorului În ajun de Crăciun, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău a fost organizat Târgul Naţional al Covorului. Ediţia din acest an a fost dedicată covorului de nuntă, simbol care pe timpuri era omniprezent la toate sărbătorile tradiţionale.
18.12.2021 16:40 Un covor ţesut în 1875 de un bărbat, donat Muzeului Naţional de Etnografie din Chişinău Un covor ţesut de un bărbat în anul 1875 a fost prezentat în cadrul Târgului Naţional al Covorului, ediţia a VII-a, eveniment care are loc în curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Covorul a fost adus la târg de ministrul culturii, Sergiu Prodan, transmite IPN.
17.12.2021 17:50 „Copilăria în Gulag”, expoziţie foto-documentară la Muzeul Naţional de Istorie ,,Copilăria în Gulag”, o expoziţie foto-documentară, a apărut în urma cercetărilor colective a evenimentelor şi victimelor regimului totalitar stalinist şi reflectă viaţa copiilor basarabeni condamnaţi la deportare, foamete, rusificare şi excizare forţată din propriile familii.
16.12.2021 16:45 Actorul Viorel Cornescu de la Teatrul Satiricus din Chişinău este mereu gata să-şi ghidez tinerii parteneri de scenă Pentru un tânăr actor este foarte importantă susţinerea din partea colegilor mai mari. Viorel Cornescu de la Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chişinău este mereu gata să-şi ghidez tinerii parteneri de scenă la început de cale.
16.12.2021 14:20 „Bătălia cărţilor” şi-a găsit cititorul Pasiunea pentru lectură îi face învingători şi le deschide uşi. Vorbim despre tinerii din Chişinău, pentru care termenul de ,,timp liber” se rezumă la lectură. De curând, cei mai buni cititori s-au duelat în cadrul concursului organizat de reprezentanţii Bibliotecii Municipale „B. P. Haşdeu”
16.12.2021 13:15 Concert de colinde româneşti, la Chişinău Românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt invitaţi la Concertul de Colinde Româneşti „Magii de la Răsărit” de la Chişinău, susţinut de Corala Mitropoliei Basarabiei, sub conducerea dirijorului Anton Dumbrava.
15.12.2021 22:20 Muzeul de civilizaţie urbană Braşov, în format 3D. Muzeul de Etnografie din Braşov promovează valorile culturale ale municipiului în întreaga lume Muzeul de Etnografie din Braşov şi-a propus să promoveze valorile culturale ale municipiului în întreaga lume, folosind o tehnologie digitală inovatoare, prin care a reprodus în format 3D Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.
15.12.2021 15:45 Noi valenţe artistice în sculptură. La Muzeul Naţional de Artă a fost lansată o expoziţie de grup, cu denumire provocatoare - „4 spre maturare” O expoziţie de grup, cu o denumire provocatoare - „4 spre maturare” - a fost lansată la Muzeul Naţional de Artă.
14.12.2021 16:00 „Dosarele Siberiei”, pe scena Teatrului Naţional din Budapesta. Regizorul Petru Hadârcă, despre această experienţă Pe scena mare a Teatrului Naţional din Budapesta s-a jucat „Dosarele Siberiei”, spectacol-document în regia lui Petru Hadârcă. Domnul Hadârcă în această dimineaţa ne-a vorbit despre impresiile cu care au rămas actorii.
13.12.2021 16:45 Mai multe manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă se vor desfăşura în Chişinău, în perioada 13 - 19 decembrie Pe parcursul săptămânii curente, în sectoarele Chişinăului, vor fi desfăşurate diverse activităţi cultural-artistice, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. În program sunt incluse următoarele evenimente:
13.12.2021 16:07 Clădirea Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău, remarcabilă prin arhitectura şi istoria sa Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie este cel mai tânăr muzeu din Republica Moldova, dar care păstrează comori de secole. Clădirea muzeului a găzduit o vreme gimnaziul de băieţi „B.P Haşdeu” şi păstrează până astăzi elementele decorative de cândva.
12.12.2021 21:00 În aceste zile, la Chişinău se cântă piesele şi se recită versurile regratatului artist Iurie Sadovnic În aceste zile, la Chişinău se cântă piesele şi se recită versurile regretatului artist Iurie Sadovnic. Festivalul de Muzică "Folk 'N Chişinău" este dedicat în acest an maestrului care a plecat dintre noi în urmă cu câteva luni.
12.12.2021 18:00 Premiile Academiei Europene de Film: „Nanu Tudor”, regizat de basarabeanca Olga Lucovnicova, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european Filmul „Nanu Tudor”, regizat de Olga Lucovnicova, regizoare originară din R. Moldova, stabilită în Belgia, a fost votat drept cel mai bun scurtmetraj european, la cea de-a 34-a ediţie a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc sâmbătă seară la Berlin.
11.12.2021 18:00 Cercetători ştiinţifici din Republica Moldova au primit premii de la Academia Română Trei cercetători din Republica Moldova au primit premii ale Academiei Române pentru meritul de a fi „contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti” se arată într-un comunicat de presă al Academiei Române. Dorin Lozovanu de la Academia de Ştiinţe a Moldovei a primit premiul „Mihail Kogălniceanu“ pentru lucrarea „Populaţia românească din Peninsula Balcanică”. Valentin Burlacu, şeful Secţiei istorie şi artă militară, de la Agenţia pentru Ştiinţă şi Memorie Militară din Chişinău, a primit premiul „Nicolae Iorga“ pentru lucrarea „Unirea Basarabiei cu România şi recunoaşterea ei internaţională”. Cercetătoarea Maria Duca a primit un premiu pentru lucrarea „Cercetări privind floarea soarelui în Republica Moldova”, informează IPN.
10.12.2021 22:40 Academicianul Andrei Eşanu şi doctorul în istorie Valentina Eşanu au lansat monografia „Chişinăul de altădată" La Chişinău a fost lansată monografia "Chişinăul de altădată", semnată de academicianul Andrei Eşanu şi doctorul în istorie Valentina Eşanu. Lucrarea conţine un studiu despre evoluţia istorică a Chişinăului, de la primele aşezări până a devenit oraş. Cartea face parte dintr-un set de cinci monografii care urmează să fie lansate în următorii trei ani.
10.12.2021 21:40 Anual, Republica Moldova pierde 25 de biblioteci. Cel puţin, asta arată datele oficiale, obţinute de TVR Moldova de la Ministerul Culturii Anual, Republica Moldova pierde 25 de biblioteci. Cel puţin, asta arată datele oficiale, obţinute de TVR Moldova de la Ministerul Culturii. Banii alocaţi pentru cele 2655 de biblioteci rămase sunt prea puţini faţă de necesităţile reale.
09.12.2021 18:00 Află istoria tinerei actriţe Iuliana Vornicescu şi puterea rolurilor interpretate de ea Istoria tinerei actriţe Iuliana Vornicescu începe cu doi părinţi interpreţi şi cu multă atenţie din partea publicului, care o admiră de mică. Află povestea ei, actriţa care, indiscutabil, are un viitor promiţător.
09.12.2021 16:15 Festivalul „Din Zestre Lăutărească”, la prima ediţie La Teatrul „Ginta Latină” din Chişinău va avea loc Gala festivalului - concurs al tinerilor interpreţi la trompetă „Din Zestre Lăutărească”. Cei mai buni instrumentişti vor concura nu doar pentru premii, dar şi pentru şansa de a susţine folclorul muzical.
08.12.2021 22:00 În Grădina Botanică din Iaşi va fi construit un muzeu al satelor moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului La Iaşi va fi construit un muzeu al satelor moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului. Ansamblul muzeal va fi amenajat în Grădina Botanică iar primarul Iaşului a semnat deja un acord de parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Complexul Muzeal Naţional "Moldova" şi Consiliul Judeţean Iaşi.
08.12.2021 18:10 Actorul Andrei Sochircă de 30 de ani e în lumea teatrului Actorul Andrei Sochircă trăieşte în lumea teatrului de peste 30 de ani, iar astăzi se poate bucura cu roluri, colaborări şi premii.
08.12.2021 16:15 La Iaşi va fi construit un muzeu al satelor moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului La iniţiativa primarului Iaşului, Mihai Chirica, în Grădina Botanică a urbei va fi realizat un proiect reprezentativ pentru satele moldoveneşti de pe ambele maluri ale Prutului. În acest scop, primarul Mihai Chirica a semnat un acord de parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” şi Consiliul Judeţean Iaşi, informează IPN.
08.12.2021 15:35 Educaţia prin teatru a tânărului spectator. Elevii sunt invitaţi în frumoasa lume a poveştilor lui Creangă „Teatrul Tradiţional Românesc în liceul tău” este campania lansată de Teatrul Epic de etnografie şi folclor „Ion Creangă” din Chişinău. Actorii îi invită pe elevi în lumea frumoasă a poveştilor lui Ion Creangă, iar eroii humuleşteanului prind viaţă chiar în incinta şcolii.
08.12.2021 15:15 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va juca „Dosarele Siberiei” pe scena mare a Teatrului Naţional din Ungaria Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va juca „Dosarele Siberiei”, spectacol-document, realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan-Spânu şi Ion Moraru, în regia lui Petru Hadârcă, pe scena mare a Teatrului Naţional din Ungaria, la 8 decembrie 2021, ora 19:00.
08.12.2021 13:00 Mai multe acţiuni şi manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă vor avea loc, în această săptămână, în Chişinău Primăria municipiului Chişinău informează că pe parcursul săptămânii curente, în sectoarele Chişinăului, vor fi desfăşurate diverse activităţi cultural-artistice, cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
07.12.2021 17:20 Tânărul pictor Eugen Gorean, renumit în întreaga lume Pictorul acuarelist Eugen Gorean expune în multe ţări europene, însă inspiraţia o ia de-acasă.
07.12.2021 16:35 Interpretul bucovinean Grigore Gherman, la Chişinău Grigore Gherman este interpretul din Bucovina cu un talent aparte. Îndrăgostit de folclor, acesta revitalizează cele mai autentice melodii din zona Cernăuţi.
07.12.2021 16:30 Târgul Naţional al Covorului „Covorul Dorului” la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală În data de 18 decembrie va avea loc ediţia a VIII-a a Târgului Naţional al Covorului „Covorul Dorului” la Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, anunţă Ministerul Culturii.
07.12.2021 15:55 Doina Arvat şi ascensiunea ei pe scena mare Un lucru important pentru orice artist este căutarea continuă în lumea imaginaţie şi a fanteziei. La fel este şi pentru tânăra actriţă Doina Arvat, care după absolvirea facultăţii, şi-a îndreptat căutările în mai multe proiecte teatrale, până a reuşit să ajungă la teatrul naţional Eugen Ionesco din Chişinău.
07.12.2021 08:30 Un film documentar despre frumuseţea satelor din R. Moldova, lansat la Chişinău Filmul documentar „Floarea Vieţii” va fi lansat astăzi, 7 decembrie 2021, la Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (ora 11.)
06.12.2021 17:00 Trei cercetători din Republica Moldova vor primi Premiul Academiei Române pentru anul 2019 Trei cercetători din Republica Moldova vor primi PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU ANUL 2019.
05.12.2021 21:40 Artişti din Republica Moldova, România şi Germania, au participat la expoziţia internaţională de artă vizuală Arta ne uneşte. Artişti din Republica Moldova, România şi Germania, au participat la expoziţia internaţională de artă vizuală, "Împreună", care s-a desfăşurat la Chişinău. Lucrările participanţilor îmbină arta vizuală cu sunetul şi redau stările de spirit prin care au trecut oamenii, şi în special artiştii, în perioada pandemiei.
05.12.2021 17:45 Distanţare socială cu umbrele. O idee pentru o galerie de artă O expoziţie de artă din Tokyo dovedeşte că umbrelele sunt utile nu numai pe vreme ploioasă, ci şi atunci când e nevoie de menţinerea distanţei sociale în pandemie.
05.12.2021 09:25 Cămăşi autentice româneşti sunt expuse în aceste zile la Centrul Expoziţional Artcor din Chişinău La Centrul Expoziţional Artcor au fost expuse cămăşi autentice româneşti. Sunt replici ale cămăşilor vechi din muzee şi din colecţii particulare confecţionate de românce din Republica Moldova şi România, unele dintre ele fiind stabilite în prezent în mari oraşe ale Uniunii Europene precum Paris, Stockholm sau Veneţia.
02.12.2021 18:19 „Acasă” e despre oameni dragi Vocile lor răsună pe ambele maluri de Prut. Sunt adoraţi de către public şi mereu aşteptaţi cu spectacole muzicale. România este locul în care se simt acasă, pentru că, spun ei, acasă nu e despre un loc, e despre oamenii dragi.
02.12.2021 16:34 Ala Menşicov, actriţa personajelor puternice De la regine puternice şi răzbunătoare, până la fiinţe sensibile şi tandre, toate se întâlnesc în palmaresul actriţei Teatrului Naţional Eugen Ionesco din Chişinău, Ala Menşicov. Pentru ea puterea cuvântului în scenă este unul din punctele forte al fiecărui personaj.
01.12.2021 20:00 Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău a fost gazda spectacolui muzical-poetic „Eminescu - om, geniu şi poet divin" Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău a fost aseară gazda unui eveniment inedit. Actorul Dorel Vişan şi compozitorul Eugen Doga şi-au unit talentele într-un spectacol muzical-poetic "Eminescu - om, geniu şi poet divin". Evenimentul a fost organizat în ajunul Zilei Mari Uniri de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" şi primăria Chişinău.
01.12.2021 16:30 Muzicieni din R. Moldova şi România se vor reuni în premieră pe scena Sălii Radio Bucureşti Muzicieni din R. Moldova şi România se vor reuni în premieră astăzi, 1 decembrie, la ora 19.00, în cadrul unui concert simfonic, pe scena Sălii Radio Bucureşti. Evenimentul marchează o dublă aniversare - Ziua Naţională a României, dar şi 10 ani de emisie a postului Radio Chişinău, parte a portofoliului Radio România.