Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ia românească, de la origini până în prezent

Din 2013, românii de pretutindeni celebrează Ziua Universală a Iei. Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, acum şase ani, ca ia să devină brand de ţară. În acelaşi an, a fost sărbătorită, pentru prima oară, Ziua Universală a Iei, chiar de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind marcat în peste 50 de ţări de pe şase continente. Totul pentru a promova bluza tradiţională şi obiceiurile româneşti.

Pe 24 iunie, românii de pretutindeni celebrează şi ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămăşii populare femeieşti. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificaţii, ia a stârnit întotdeauna fascinaţie, lucru pentru care românii o poartă cu mândrie, oriunde s-ar afla.

Ia tradiţională românească a inspirat creaţiile vestimentare ale unor designeri celebri. De exemplu, Yves Saint Laurent a creat, în 1981, o întreagă colecţie inititulată „La blouse roumaine”. Exemplul său a fost urmat şi de Jean Paul Gaultier şi de Kenzo. Designerul Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderii negre. Bluza tradiţională a fost purtată de cântăreaţa Adele, în martie 2012, în numărul american al revistei Vogue.
Cămaşa cu altiţă ar putea fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO. Piesa reprezentativă a portului tradiţional românesc este promovată în cadrul unui dosar transnaţional al Republicii Moldova şi României.

La nivel internaţional, Ziua Universală a Iei este sărbătorită de românii de pretutindeni în peste 100 de oraşe ale lumii, precum Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena. Ia, elementul de graţie al costumului popular românesc, este marcată printr-o serie de expoziţii, prezentări de modă, concerte şi conferinţe, organizate de către reprezentanţele din străinătate ale Institutului Cultural Român la Chişinău, Roma, Budapesta, Beijing.
 
Similare
RECOMANDĂRI