Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova au fost organizate mai multe evenimente dedicate Luceafărului poeziei româneşti

Astăzi, comemorăm 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. În Republica Moldova au fost organizate mai multe evenimente dedicate Luceafărului poeziei româneşti. La biserica Naşterea Domnului din oraşul Bălţi a fost ţinută o slujbă de pomenire, iar de dimineaţă, în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău, politicieni, artişti, scriitori, dar şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă au depus flori la bustul marelui poet.

Încă la primele ore ale dimineţii, zeci de oameni, unii îmbrăcaţi în costume naţionale, au venit cu flori la bustul lui Mihai Eminescu din parcul Ştefan cel Mare din Chişinău pentru a-i aduce un omagiu poetului.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „Este o zi, cum ar spune unii, de doliu pentru poezia naţională. Este o zi în care comemorăm 132 de ani de la trecerea la nemurire a marelui Eminescu. Eu mi-aş dori să nu treacă măcar o zi ca să nu gândim la cel puţin o poezie a marelui nostru Eminescu”.

ARCADIE SUCEVEANU poet, preşedintele Uniunii Scriitorilor. „Cunoaştem mai puţin poemele lui de mare întindere, postumele lui, pentru cei care reuşesc să le cunoască sunt o adevărată revelaţie şi reprezintă o noua dimenisiune în creaţia lui Eminescu. Crtica literară chair prefifugurează un nou Eminescu al secoului 21”.
 
Actorii Teatrului Naţional Mihai Eminescu i-au adus un omagiu poetului. Au recitat poezii şi au rememorat fragmente din creaţia scriitorului.

NINELA CARANFIL actriţă: „Glumeţ şi senin, bun la inimă ca un copil, poporul român nu e capabil nici de trădare şi nici de infamie”.

Poetul a fost omagiat şi la Centrul Academic Internaţional din sectorul Botanica, unde s-au adunat cei care i-au îndrăgit creaţia.

VALERIU MATEI preşedintele Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău: „Nu trebuie să facem doar festivităţi şi parade, trebuie să ne împrietenim cu textul lui Eminescu, să-i sărutăm mereu versul, să-i înţelegem sensurile, să-i citim, recitim publicistica, proza, pentru însuşindu-ne această zestre spirituală devenim mai iluminaţi”.

Tot azi, la primele ore ale dimineţii, un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, au oficiat o slujbă de pomenire a poetului la biserica Naşterea Domnului din oraşul Bălţi.

După serviciul divin, preoţii însoţiţi de enoriaşi, au mers pe Aleea Clasicilor din Bălţi, unde au depus flori la bustul poetului.

P.S. ANTONIE, Episcop de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei: „Unul din ctitorii limbii române şi noi în calitate de slujitori, dar de români până la urmă, avem această datorie de a duce un omagiu marelui poet”.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889 şi a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucureşti. El a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române.
Similare
RECOMANDĂRI