În România a fost dat start unui proiect de promovare a celor mai bune romane din R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În România a fost dat start unui proiect de promovare a celor mai bune romane din R. Moldova

Un proiect de promovare a celor mai bune romane din Republica Moldova în România, intitulat ”Romanul românesc din stânga Prutului” a lansat zilele acestea Acociaţia pentru cultură şi arte ”Arbor” din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" (MNLMK) din Chişinău, ARCUB (gazda evenimentelor), Ambasada Republicii Moldova în România şi alte instituţii de cultură.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru cultură şi arte ”Arbor”, Victoria Nagy Vajda, proiectul are drept scop familiarizarea publicului din România cu cinci romane care au schimbat faţa literaturii din R. Moldova. Este vorba despre: „Povestea cu cocoşul roşu” (1966) de Vasile Vasilache, „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beşleagă, „Biserica albă” (1987) de Ion Druţă, „Venetica” (1998) de Ariadna Şalari şi „Hronicul găinarilor” (2006) de Aureliu Busuioc. ”Cinci critici literari, importante nume ale criticii literare româneşti, Cosmin Ciotloş, Florina Pîrjol, Bogdan Creţu, Marius Chivu şi Andreea Răsuceanu vor avea o contribuţie esenţială la promovarea acestor opere literare în România, prin scrierea unui eseu de critică literară la romanele mai sus menţionate”, a precizat Victoria Nagy Vajda, potrivit Moldpres.

Textele de critică literară vor fi publicate în revistele de cultură ”Dilema Veche” (România) şi ”Contrafort” (Republica Moldova), iar pe 24 şi 25 august vor fi organizate două seri de discuţii literare cu participarea criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului.

Primul eseu, semnat de Andreea Răsuceanu, despre  romanul ”Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc, a fost publicat în numărul din iulie al revistei ”Contrafort”.

Totodată, pentru a da o pondere şi mai mare proiectului, Asociaţia pentru cultură şi arte  ”Arbor” va organiza la Bucureşti prima expoziţie a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu" din Chişinău, care va pune în valoare opera scriitorilor basarabeni prin lucrări de artă, cărţi, manuscrise şi obiecte din fondul MNLMK.

Similare
RECOMANDĂRI