La Cahul va avea loc Festivalul de film documentar pentru schimbare socială ”Moldox”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Cahul va avea loc Festivalul de film documentar pentru schimbare socială ”Moldox”

La Palatul de Cultură din Cahul va avea loc, în perioada 8-12 septembrie, cea de-a şasea ediţie a Festivalului de film documentar pentru schimbare socială ”Moldox”.

Ediţia din anul curent va aduce în atenţia publicului, prin intermediul proiecţiilor documentare şi discuţiilor publice, probleme actuale cu care ne confruntăm, cauzate de fragilitatea sistemelor sociale, dar şi efectele schimbărilor climatice asupra vieţii de zi cu zi, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, ca de fiecare dată, Festivalul ”Moldox” prezintă publicului moldovean filme documentare profunde cu impact social, rolul cărora este să ne deschidă noi orizonturi despre lumea în care trăim, să ne facă să conştientizăm că fenomenele sociale şi problemele globale sunt mai aproape decât credem şi ne vizează în mod direct.

Astfel, pe 8 septembrie, la ora 20.00, la Cahul va fi proiectat filmul „Honeyland” de Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska (Macedonia de Nord, 2019, 85 min). Documentarul cu două nominalizări la Oscar ilustrează atitudinea iresponsabilă a oamenilor faţă de mediul înconjurător şi lipsa unei viziuni pentru dezvoltare durabilă şi în armonie cu natura, notează sursa citată.

În a doua zi de festival, pe 9 septembrie, la 18.30, organizatorii aduc în faţa publicului pelicula „Lemn”, un film de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger (Austria, Germania, România, 2020, 97 min). Tăierile ilegale de păduri sunt o afacere globală care valorează miliarde. Documentarul atrage atenţia asupra epuizării resurselor naturale din cauza unei legislaţii deficitare în privinţa protejării pădurilor, precum şi asupra impactului pe care defrişările masive îl au asupra mediului.

Pe 10 septembrie, la 18.30, va fi prezentat filmul ”Colectiv” în regia lui Alexander Nanau (România, Luxemburg, 2020, 109 min). Documentarul, nominalizat la premiile Oscar se concentrează pe relaţia dintre autorităţi şi jurnalişti care urmăresc evenimentele primului an de la tragedia din clubul ”Colectiv” şi în cele din urmă descoperă o reţea de corupţie din interiorul sistemului de asistenţă medicală din România, existentă până la cel mai înalt nivel. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de Q&A (întrebări-răspunsuri) cu prezenţa lui Mihai Grecea, supravieţuitor ”Colectiv” şi colaborator artistic al filmului. Tot pe 10 septembrie, la 21.00, spectatorii vor putea urmări filmul ”Pântecele bestiei” de Erika Cohn (SUA, 2020, 83 min). Documentarul este o expunere puternică a încălcărilor drepturilor omului în închisorile pentru femei din California, în special dreptul la reproducere. 

Pe 11 septembrie, la 18.30, va fi proiectat filmul ”Oraşul gloriei”, de Dimitry Bogolyubov (Rusia, Cehia, Germania, 2020, 83 min). Documentarul introduce spectatorii în micul oraş provincial rusesc Yelnya, unde locuitorii acestuia sunt crescuţi pentru a fi patrioţi naţionali cu pregătire militară. În pofida problemelor de ordin social şi economic cu care se confruntă provincia, prioritate se acordă militarizării excesive a societăţii, începând de la grădiniţă până la vârsta de pensionare. 

Totodată, Moldox va aduce în atenţia publicului şi filme documentare semnate de regizori autohtoni, dezvoltate în cadrul atelierului ”Inspiration” de la ”Moldox Lab”. Astfel, oaspeţii vor putea urmări, în prezenţa echipei de realizare, filmul „Cioburi din culise” de tânăra regizoare Daniela Miron, ce prezintă istoria de viaţă a balerinei Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” - Larisa Başkatova. De asemenea, filmul de închidere al festivalului - documentarul „Eva noastră” de Ana Gurdiş descrie viaţa unei familii cu dizabilităţi din nordul Republicii Moldova, care a dat viaţă unei fetiţe perfect sănătoase.

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Moldox” este organizată de Asociaţia Obştească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”, cu suportul financiar al Institutului Suedez, Primăriei Cahul, Forumului Cultural Austriac, Centrului Cultural German ”Akzente”, Institutului Goethe, ambasadelor Germaniei şi Olandei, Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român şi al altor instituţii.

Similare
RECOMANDĂRI