Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău a fost inaugurată o placă comemorativă, în onoarea regizorului basarabean Victor Bucătaru

La Chişinău a fost inaugurată placa comemorativă în cinstea marelui regizor Victor Bucătaru. Pe 25 decembrie, acesta ar fi împlinit 70 de ani, iar familia i-a dedicat acest portret sculptat. Lucrarea, semnată de artistul plastic Valentin Vârtosu, a fost plasată chiar pe peretele casei unde a locuit în ultimii ani de viaţă Victor Bucătaru. La eveniment au participat colegi şi prieteni ai regizorului.

Colegii şi prietenii spun că Victor Bucătaru nu poate fi uitat, deoarece a fost un om talentat, cu verticalitate, curaj şi un mare patriot. În 1992, regizorul a mers din propria iniţiativă pe frontul de Est, pentru a imortaliza în imagini războiul de pe Nistru. Colegul său, Valeriu Jereghi, îşi aminteşte cu emoţii momentul în care Victor Bucătaru, abia întors de pe front, a mers să-şi prezinte filmul la Festivalul Costineşti. Regizorul a apărut în faţa mulţimii într-o maşină ciuruită de gloanţe.

Victor Bucătaru a fost şi un familist dedicat. Nepoata sa spune că nu-l va uita şi îi este dor de momentele unice când o lua cu el la filmări.

Victor Bucătaru s-a stins din viaţă în 2013. Pe parcursul carierei a regizat zeci de filme artistice şi documentare, printre care Troiţa, Luceafărul şi Mioriţa. Reportajele realizate despre războiul de pe Nistru au fost difuzate în întreaga lume. A fost premiat la mai multe festivaluri de filme pentru cea mai bună regie. În anul 2015, a fost instituit premiul în memoriam Victor Bucătaru în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar "Cronograf".
 
Similare
RECOMANDĂRI