Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău a fost lansată ediţia a treia a volumului "Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona" dedicată legendarului fotbalist român, Nicolae Simatoc

Ediţia a treia a volumului "Legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona" a fost lansată la Chişinău de către istoricul Octavian Ţîcu şi profesorul universitar, Boris Boguş. Cartea dedicată legendarului fotbalist român, Nicolae Simatoc, cunoscut şi sub numele de Miklos Szegedi, prezintă detalii inedite despre sportivul ce a sfidat regimul comunist pentru a atinge cele mai înalte perfomanţe în fotbalul mondial.

Nicolae Simatoc s-a născut în 1920 în satul Grimăncăuţi, Briceni, pe atunci parte componentă a României Mari. Şi-a început cariera în prima ligă din România în anul 1938.

BORIS BOGUŞ coautor al cărţii: "A fost găsit întâmplător de un căutător de talente şi dus la Repensia Timişoara, acesta a fost primul club profesionist de fotbal din România. ulterior, a devenit vice-campion şi campion al Ungariei cu Clubul Atletic Oradea. Apoi a devenit vice-campion în componenenţa echipei Inter-Milano, şi desigur, Gloria fotbalistă,s-a întâmplat în sezonul fotbalisit 1951-1952, zilele acestia se împlinesc 70  ani de când Nicolae Simatoc a realizat cele mai răsunoatoare performanţei, a devenit campion al Spaniei. Şi desigur Cupa Latină care este percursoarea Ligii Campionilor şi iată a intrat în posesia acestor 5 cupe, care va rămâne şi a fost până la Messi, Clubul care a realizat cele mai performanţe în sezonul fotbalistic."

Ediţia a treia a volumului "Legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona" conţine detalii inedite oferite de personalităţi celebre ale fotbalui mondial, care au jucat alături de Nicolae Simatoc la FC Barcelona şi Inter Milano.

BORIS BOGUŞ coautor al cărţii: "Cel mai mare fotbalist al Republicii Moldova, Nicolae Simatoc care de baştină este din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni printr-un labirint inexplicabil. Noi am găsit explicaţia, cum a ajuns de  la Grimăncăuţi  la FC Barcelona."

OCTAVIAN ŢICU coautor al cărţii: "Am venit cu această propunere pentru oamenii din sport în primul rând fotbal, pentru cei care vor să înţeleagă fenomenul fotbalului, într-o amestecă de politică, de război. Pentru că  şi atunci era un război şi felul cum Simatoc a reuşit să dribleze cu regimurile poltice pentru a ajunge în lumea liberă şi să se consacre la acel mai înalt nivel."

"Este o istorie foarte culminantă, despre faptul cum un simplu personaj de la Grimăncăţi a ajuns să joace la aşa o echipă renumită precum FC Barcelona. -Şi celelalte volume tot le-aţi cumpărat? -Desigur, şi le-am lecturat, este cum v-am spus o istorie foarte interesantă."

Cartea s-a reeditat în o mie de exmplare şi este disponibilă în Republica Moldova şi România. Producătorul Virgil Mărgineanu şi regizoarea Violeta Gorgos au realizat şi un documentar despre viaţa legendarului fotbalist. În unele secvenţe apare şi fiul acestuia, Silvio Simatoc, care locuieşte în Barcelona.

"Acesta este tatăl meu, numărul 10. Covalaci numărul 8 şi tătăl meu numărul 10."

SILVIO  SIMATOC,  fiul lui Nicolae Simatoc: "Aici sunt toţi jucătorii străini după ţări, care au jucat în Barcelona. Şi atunci când că apeşi aici, apare tatăl meu, primul jucător din România."

VIRGIL MĂRGINEANU  producătorul filmului: "Toate în aceste locuri pe unde a jucat Nicolae Simatoc noi am fost şi am găsit contacte, oameni, relaţii, acte, documente. Nicolae Simatoc şi-a schimbat numele de fiecare dată când se schimba dintr-un loc în altul, pentru a nu fi găsit. El născut la Grimăncăuţi Şimatoc, după aceasta a fost Seghede, pe urmă Sede."

OCTAVIAN ŢICU coautor al cărţii: "Era o vânătoare de basarabeni ceea ce l-a determinat în aceşti 2 ani, dincolo de fotbal să găsească o posibilitate de a evada. Plecarea sa a dus la o furie neaşteotată a regimului, el a fost lipsit de cetăţenia română. Orice referire la el dispare complet în perioada comunistă."

Nicolae Simatoc a murit pe 1 ianuarie, 1978 şi este înmormântat la  Sydney, Australia.
Similare
RECOMANDĂRI