Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Galeria la Rond a fost inagurată Expoziţia "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră", la 145 de ani de la naşterea sculptorului

La Galeria la Rond din preajma monumentului Ştefan Cel Mare din Chişinău, a fost inagurată Expoziţia "Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră". Azi, de ziua marelui sculptor român, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu a expus documente şi fotografii despre biografia lui Constantin Brâncuşi. El e recunoscut şi apreciat în toată lumea pentru operele sale de artă, una dintre cele mai cunoscute fiind sculptura "Coloana Infinitului".

Astăzi, Galeria la Rond s-a transformat într-un loc de admiraţie a creaţiilor revoluţionare ale marelui sculptor român Constantin Brâncuşi. Expoziţia a atras şi atenţia simplilor trecători.

Aici l-am întânit şi pe scriitorul Iulian Filip. El spune că îi plac în mod deosebit creaţiile lui Constantin Brâncuşi şi studiază cu pasiune biografia lui.

„Găsesc la Brâncuşi, care avea mai mulţi fraţi, că noi aveam ce avem cu fraţii mai mari, nu-I înţelegea această rătăcire a lui Brâncuşi, copacii, păsările, urmărea altceva decât se cerea în gospodărie”, a spus IULIAN FILIP, scriitor.

Expoziţia " Constatin Brâncuşi - Pasare Măiastră'' a fost organizată de Institul Cultural Român, Mihai Eminescu la Chişinău, care continuă să promoveze renumitele opere ale marelui sculptor.

„Brâncuşi rămâne un reper pentru neamul românesc, ca Eminescu, Enescu este un sculptor. Esre un reper pentru artele plastice, un mare sculpture englez spunea că îl aveam pe Brâncuşi pentru modernitate, referindu-se la repere fundamentale în ce priveşte sculptura”, a spus VALERIU MATEI, directorul Institului Cultural Român, Mihai Eminescu.

Astăzi se împlinesc 145 de ani de la naşterea marelui sculptor român, Constantin Brâncuşi. Între cele mai cunoscute sculpturi ale lui sunt Sărutul, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Rugăciunea, Muza Adormită sau Pasărea Măiastră. Potrivit unei hotărâri din 2016 a Parlamentului României, Ziua Constantin Brâncuşi e marcată în fiecare an, pe 19 februarie.
 
Similare
RECOMANDĂRI