Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La liceul Nicolae Costin a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea primului primar al Chişinăului

Oameni de cultură şi politicieni i-au adus azi un omagiu fostului primar de Chişinău Nicolae Costin. În incinta gimnaziului ce-i poartă numele a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative care i-a fost dedicată pentru contribuţia adusă în perioada Mişcării de renaştere naţională.

După dezvelirea plăcii comemorative, bustul lui Nicolae Costin a fost sfinţit de un sobor de preoţi. Bustul lui Nicolae Costin a fost realizat de sculptorul Valeriu Doicov cu bani oferiţi din bugetul municipiului Chişinău.

SILVIA GUZUN, directorul gimnaziului „Nicolae Costin": „De ce ne-am gândit atunci când am deschis acest gimnaziu să-l numim Nicolae Costin, pentru că cu adevărat un model cu toate virtuţile unui om demn. Spre că această placă comemorativă va completa patrimoniul spiritual şi material al muncipiului.”

ION CEBAN, primar de Chişinău: „Nicolae Costin nu este doar profesor, primar, deputat este o personalitate de la care până astăzi trebuie să învăţăm lucuri frumoase, lucruri corecte, lucruri care au fost făcute cu sufletul.”

La inaugurarea plăcii comemorative a participat şi soţia regretatului Nicolae Costin.

IULIANA GOREA-COSTIN, soţia regretatului Nicolae Costin: „Este semnificativ că onorăm personalitatea lui Nicolae Costin la început de an şcolar după sărbătorile tradiţionale din august la care Nicolae Costin a contribuit în cel mai direct mod. Pe lângă procesul de renaştere naţională a cărui nucleu a fost, Nicolae Costin a fost cel care a semnat declaraţia de independenţă, cel care a luptat pentru limba română.”

Elevii gimnaziului au prezentat un recital de poezie cu genericul" Nicolae Costin, promotor al valorilor naţionale". La rândul ei, Iuliana Gorea-Costin i-a răsplătit cu mai multe daruri.

IULIANA GOREA-COSTIN, soţia regretatului Nicolae Costin: „Astăzi aici vedeţi un cadou pentru gimnaziul Nicolae Costin. MUSCĂ Am adus mai multe rucsacuri pentru copii. În continuare vedeţi o bibliotecă din darurile românilor de dincolo de Prut şi de asemea aveţi hărţile care reprezintă evoluţia spaţiului geografic românesc.”

Nicolae Costin a fost unul dintre liderii Mişcării de Renaştere a românilor dintre Prut şi Nistru şi a readus Chişinăul la rădăcinile sale fireşti, româneşti. În 1990 este ales primar, preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău şi deputat în primul Parlament democratic. La iniţiativa lui Nicolae Costin, în Chişinău, pentru prima dată a fost marcată sărbătoarea Naţională "Limba Noastră cea Română".

A depus efort pentru a creşte numărul instituţiilor de învăţământ româneşti. A transformat Chişinăul în municipiu şi a redenumit străzile oraşului care purtau nume impuse de regimul sovietic. În perioada mandatului de primar al lui Nicolae Costin au fost deschise mai multe biblioteci şi muzee. Iar pe aleea Clasicilor din Grădina Publică au fost ridicate busturile scriitorilor români, interzişi până atunci în Basarabia.
Similare
RECOMANDĂRI