La nici 200 de km de Chişinău, un oraş întreg apără o statuie. Povestea monumentului din Odesa, învelit cu saci de nisip
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La nici 200 de km de Chişinău, un oraş întreg apără o statuie. Povestea monumentului din Odesa, învelit cu saci de nisip

De aproape 200 de ani, statuia Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odessei moderne, priveşte spre Marea Neagră. Pe spate păstrează şi astăzi urmele gloanţelor din timpul războiului Crimeei (1853-1856) însă, de-a lungul istoriei, de câte ori a fost atacată, n-a căzut.

Pentru locuitorii Odessei, fie că sunt ucraineni, fie că sunt ruşi, statuia nu este doar o bucată de bronz. Este un simbol identitar, monumentul iconic al oraşului-port. De ce ţin atât de mult locuitorii Odesei la o statuie şi fac tot ce le stă în putinţă să nu fie distrusă, într-un reportaj B365.ro

De când a început invazia rusă oraşul trăieşte în tensiune, sirenele sună mereu şi au fost explozii. Au apărut informaţii că Odesa ar putea să fie atacată dinspre mare. Şapte nave de lupta ruseşti, dintre care patru de desant maritim şi trei purtătoare de rachete, aşteaptă în largul marii poziţionate pentru atac.

Primarul oraşului, Gennadi Trukhanov, a declarat: „Nu ştiu ce fel de ticălos ai putea fi pentru a apăsa pe buton să bombardezi Odesa”, potrivit The Guardian, iar Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat că forţele ruse se pregătesc să bombardeze oraşul, al treilea cel mai mare oraş al Ucrainei.

„Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte numai de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj televizat.

În aşteptarea a tot ce poate fi mai rău, locuitorii Odesei sunt gata să-şi apere monumentele, cladiririle istorice, cultura, viaţa şi libertatea. Monumentul Ducelui de Richelieu a fost înfăşurat în saci de nisip. Statuia a fost ridicată pe Bulevardul Primorski în anul 1828, iar autorul ei este Ivan Petrovich Martos, un sculptor faimos în Rusia pentru monumentele sale din Moscova.

Similare
RECOMANDĂRI