Legendara „Casă Mare” de Ion Druţă revine pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Programul săptămânii viitoare
Sursa foto:Facebook/Teatrul National „Mihai Eminescu” Vizualizari:

Legendara „Casă Mare” de Ion Druţă revine pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Programul săptămânii viitoare

Legendara  „Casă Mare”  de Ion Druţă revine pe scena Naţionalului, în regia lui Alexandru Cozub. Piesa va fi jucată pe 24 martie, la ora 18:00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Premiera face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Piesa tratează valori des întâlnite în creaţia lui Druţă, precum relaţia dintre uman şi moral, sacru şi profan, ecologia naturii şi spiritului, impactul tehnologizării. Piesa e, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de critici.

Miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” îşi aşteaptă publicul la piesa „Balamucul vesel”. Farsa tragicomică „Balamucul ve­sel”, piesa etichetată astfel de chiar autorul ei, scriitorul, jur­na­listul, omul politic Sergiu Burcă (alias S.T. Burke), e un text con­tem­poran care abundă de simboluri cul­turale pretenţioase transferate într-o rea­litate politică imediată, cu conotaţii loca­le. 

Potrivit organizatorilor, acţiunea piesei are loc undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăţilor, unde se întâmplă lucruri ciudate şi aparent fără sens: viaţa pare cenuşie, mahmură, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri, iar Conducătorului Revoltei Permanente îi apare ideea că pentru a câştiga şi mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister şi de un Erou sacrificabil…

Joi, 21 martie, ora 18:00, pe scena Naţionalului este programată piesa KRUM. „Avionul. Au anunţat deja aterizarea. Într-un oraş… Un oraş care şi-a păstrat tot ce şi-a mai putut păstra...Aeroportul. Vreo două cimitire. Un spital mai bun...altele la fel... de bune…Nişte cafenele...Un hotel… Să-i zicem Hilton...Un cinematograf... Un oraş... Un oraş care şi-a păstrat tot ce şi-a putut păstra... bineînţeles Nordul, Sudul, Vestul, Estul... dar să ajungi de la Sud la Nord înseamnă un efort,o decizie...ceva...şi noi suntem la Sud... într-un cartier situat la sudul unui oraş cu ieşire la mare...un oraş şi o mare... o mare de oameni...femei şi bărbaţi care uneori îşi ridică privirea spre cer ca să caute...să caute... unde se întoarce Krum fără realizări pentru a trăi fără scop într-o lume plină de aparenţe deşarte, idealuri false şi burţi pline, univers al zilei de azi, lipsit cu desăvârşire de sens, dragoste, valori sau gimnastică fie ea şi matinală, în care doar Mama îl iubeşte, de moare, pe Krum...”.

Vineri, 22 martie, la ora 15:00 şi apoi la ora 18:30 va avea loc piesa „Copiii foametei. Mărturii”. Spectacolul „Verbatim” este un teatru-documentar cutremurător despre foamete. Regizoarea Luminiţa Ţâcu a înmănunchiat diverse confesiuni ale locuitorilor din Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, supravieţuitori de pe urma foametei din 1946 -1947.

Sâmbătă, 23 martie, ora 18:00, publicul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” este invitat la piesaLivada de vişini”, pe care Cehov  o consideră comedie, Stanislavski - tragedie, iar pe afişul de la premieră, în 1904, scria dramă. Spectacolul devine, în viziunea regizorului Alexandru Cozub, tragicomedie, spectacol savuros despre setea de iubire împărtăşită, despre nevoia de sens şi împlinire.

Duminică, 24 martie, la ora 18:30 pe scena teatrului va fi jucată piesa Maria Tănase: Aş muri, moartea nu-mi vine…”. Potrivit organizatorilor, spectacolul este un recital despre viaţa artistică a regretatei cântăreţe, supranumită „Maria cea fără de moarte, neuitata şi celebra Pasăre Măiastră a neamului nostru”.
Similare
RECOMANDĂRI