„LIBERĂ”, un spectacol-document despre stereotipuri şi prejudecăţi, a fost jucat la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„LIBERĂ”, un spectacol-document despre stereotipuri şi prejudecăţi, a fost jucat la Chişinău

Peste 700 de oameni au urmărit, în premieră, spectacolul-document „Liberă”, în regia lui Ianoş Petraşcu, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” de la Chişinău.

Un spectacol care abordează problema violenţei asupra femeilor şi repercusiunile ei asupra generaţiei viitoare. Un spectacol despre şabloane, despre legi scrise şi nescrise. Este istoria unei adolescente, care se confruntă cu stereotipurile de gen, la fel şi drumul tumultuos pe care îl parcurge până la realizarea visului său.

 

„LIBERĂ nu este doar un spectacol, este o reprezentaţie care ne oferă imboldul să schimbăm ceva în societate. Noi ştim că violenţa este un fenomen grav şi o crimă, dar nu toţi cei care conştientizează această problemă, acţionează. Vă încurajăm, dacă observaţi femei care suferă din cauza violenţei, oferiţi-le suport şi îndemnaţi-le către serviciile specializate. Vă rugăm să le încurajaţi pe femei să beneficieze de asistenţă, pentru că e momentul ca ele să rupă cercul vicios al violenţei şi să iasă din relaţii abuzive”, a declarat Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de ţară a UN Women Moldova.

                                                                                                                                     

„A fost o performanţă incredibilă şi sunt impresionată de modul în care ne-aţi făcut să ne gândim la aceste probleme importante prin artă. Pentru Suedia, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este cu adevărat importantă şi este una dintre principalele domenii la care lucrăm aici în Moldova. Iar acum, în timpul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei faţă de femei şi fete”, acest spectacol ne aduce aminte că, de fapt, foarte puţine femei, care au fost expuse violenţei, au capacitatea de a spune ceva şi de a fi auzite. Să le ascultăm!”, a declarat Anja Jahn Gunther, reprezentanta Ambasadei Suediei în R. Moldova.

 

Producţia teatrală poartă un caracter educaţional, oferind o meditaţie asupra responsabilităţii părinţilor în procesul educativ şi asupra responsabilităţii personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relaţii, fie ea amicală, familială sau de dragoste. 

 

„Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenţei faţă de femei şi de a sensibiliza societatea faţă de această problemă şi de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puţin unei forme de violenţă, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacţionăm nici într-un fel. Violenţa e o boală a societăţii contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii faţă de ceilalţi, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, susţine regizorul spectacolului, Ianoş Petraşcu.

 

Aşadar, odată cu premiera de la Chişinău, a fost dat startul Turneului Naţional al spectacolului „Liberă”, produs de Teatrul M.A.D.E., iar crearea şi organizarea spectacolului a fost posibilă parteneriatului cu A.O. „Vesta” şi UN Women Moldova şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

 

Spectacolul va fi jucat în 15 localităţi din R. Moldova, iar în luna decembrie spectacolul va avea loc în următoarele localităţi:

  • 4 decembrie - spectacol la Orhei
  • 5 decembrie - spectacol la Leova
  • 10 decembrie - spectacol la Congaz
  • 12 decembrie - spectacol la Căuşeni

Violenţa în familie şi faţă de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violenţa în familie este recunoscută ca infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 6 din 10 bărbaţi au aplicat cel puţin o formă de violenţă fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieţii faţă de femei şi fete.

Teatrul M.A.D.E. se descifrează ca: Mişcare, Artă, Dans şi Emoţie.  Fondatorii Teatrului au renunţat la expresia verbală şi abordează o stilistică nouă şi revoluţionară pentru Republica Moldova, care implică mişcarea, dansul şi expresia corporală. Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje şi stări dincolo de limbă şi vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice şi face arta mai accesibilă, anume prin esenţializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

Similare
RECOMANDĂRI