Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maestrul Eugen Doga - Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi

Compozitorului Eugen Doga i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi. Decizia a fost luată în unanimitate de aleşii locali, iar gestul a fost apreciat de maestru.

După ce la sfârşitul anului trecut, Eugen Doga a devenit Cetăţean de Onoare al municipiului Bucureşti, compozitorul primeşte acest titlu şi la Iaşi. 

EUGEN DOGA, compozitor: "M-a bucurat foarte mult pentru că în Iaşi s-a început pentru mine descoperirea acestei ţări, aici au fost primele mele vizite în timpul sovietic cu Grigore Vieru. Aici am avut primul concert în România, la Iaşi. Aici am întâlnit cele mai puternice surse spirituale, universale. Opera lui Eminescu şi Veronica Micle, care mă vor însoţi şi purta toată viaţa". 

Maestrul Eugen Doga a menţionat că titlul este unul special pentru el, deoarece a venit în aceeaşi perioadă în care au sosit şi medicii români la Chişinău pentru a ajuta Republica Moldova să învingă pandemia.

EUGEN DOGA, compozitor: "Tot de la Iaşi, în aceeaşi echipă, în acelaşi moment şi acelaşi consiliu a fost luată decizia de a trimite acea echipă de medici, care au venit cu risc pentru propria viaţă, ca să ajute cetăţenii R. Moldova să scape de această urgie. Este o chestie grozav de importantă pentru noi". 

Născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din Transnistria, Eugen Doga este unul dintre cei mai apreciaţi şi renumiţi muzicieni din Republica Moldova. Compozitorul basarabean se numără printre cele două sute mari personalităţi ale lumii din toate timpurile. 

MIHAI CHIRICA, primar Municipiul Iaşi: "E o mare onoare pentru noi, Iaşul şi ieşenii să-l avem în panoplia de cetăţeni de onoare şi pe maestrul Eugen Doga. Sunt foarte multe lucruri care te îndeamnă să faci acest gest. Nu vorbim doar despre calităţile artistice ale maestrului Eugen Doga, vorbim şi despre calităţile morale ale lui. E una dintre cele mai valoroase personalităţi din domeniul artistic cu care am avut ocazia să mă întâlnesc şi a fost o deosebită plăcere de fiecare dată". 

Alături de Eugen Doga, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi l-a primit şi renumitul cântăreţ de muzică populară Ştefan Pintilie. Cetăţeni de onoare post-mortem au fost numiţi şi cei patru membri ai echipajului de pe elicopterul SMURD care au murit în misiune în localitatea Haragîş din raionul Cantemir.
Similare
RECOMANDĂRI