Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe imagini care reflectă viaţa copiilor basarabeni din gulagurile sovietice, expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău

O expoziţie foto emoţionantă a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a R. Moldova. Mai multe imagini care reflectă viaţa copiilor basarabeni din gulagurile sovietice au fost expuse în semn omagiu adus tuturor celor care au trecut prin atrocităţile regimului totalitar-comunist din URSS.

Una dintre fotografii îl are ca protagonist pe Gheorghe Sîrbu, unul dintre miile de basarabeni care a avut o copilărie plină de chinuri în Siberia. El s-a născut în urmă cu 72 de ani, chiar în timpul deportărilor.

GHEORGHE SÎRBU, fost deportat în Siberia: „M-am născut în tren. Mama a reuşit şi a rupt perdelele de la ferestre când ni-au ridicat. Tata s-a gândit că n-o să ne ridice dacă mama e gravidă cu mine. Avem 4 ani şi îmi făceam bani singuri. Nu ştiu cine m-o învăţat o poezie şi mă urcam pe o scenă şi o spuneam, şi îmi dădea lumea un boţ de zahăr, ba o rublă.”

Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini-document, care au fost adunate de Ludmila Cojocaru, în 10 ani, din arhivele familiilor refugiate din Basarabia, dar şi din arhivele muzeelor din Republica Moldova.

LUDMILA COJOCARU, autoarea expoziţiei:„ Este consacrată celor mai inocente victime ale regimului totalitar comunist din acest spaţiu şi anume copiii. Este despre experienţa lor în contextul regimului, în contextul ocupaţiei în perioada foametei, a deportărilor. Avem secvenţe din viaţa cotidiană. Am documentat momentele de antrenare a copiilor în câmpul muncii, o muncă forţată.”

„În fotografia de jos este mama şi din partea dreaptă, este sora ei care o decedat. Ei au fost 5 copii:2 surori şi trei fraţi şi părinţii au fost deportaţi în Siberia, Regiunea Irkutsk. 8 ani au petrecut acolo, în condiţii grele.”

La expoziţia realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania au venit şi elevii de la Liceul Vasile Alecsandri din Chişinău.

„Să vedem prin ce a trecut poporul nostru şi ce chinuri au îndurat şi să nu repetăm şi noi aceleaşi lucruri.”

EGLE BLOZNELIENE, consul, ambasada Lituaniei în Republica Moldova: „Este o onoare să colaborăm cu dumneavoastră. Colaborarea cu ambasada durează deja de mai mulţi ani şi considerăm că faceţi un lucru foarte important şi suntem bucuroşi că putem să vă ajutăm.”

Expoziţia "Copilăria în Gulag"  va fi deschisă până pe 18 decembrie. În anii 1941, 1949 şi 1951, din Basarabia, autorităţile sovietice au deportat fără milă aproape 20 de mii de copii.
Similare
RECOMANDĂRI