Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Marele scriitor basarabean, Nicolae Dabija, s-a stins din viaţă. Vestea a fost primită cu durere de toţi românii care l-au îndrăgit pentru că a apărat valorile naţionale

Marele scriitor basarabean, Nicolae Dabija, s-a stins din viaţă în această dimineaţă la spital, răpus de COVID-19. Vestea a fost primită cu durere nu doar de lumea academică, ci de toţi românii care l-au îndrăgit pentru că a apărat valorile naţionale. Aşa va rămâne în memoria generaţiilor viitoare, spun scriitorii şi oamenii de artă.

Scriitorul Nicolae Dabija s-a stins din viaţă la vârsta de 72 de ani după ce acum două săptămâni a fost internat cu Covid. 

ADRIAN BELÎI, şef Departament de anestezie şi terapie intensivă, Institutul de Medicină Urgentă: "A decedat astăzi la ora 5, cauza decesului COVID. În institutul de urgenţă a ajuns pe 25 februarie şi agravarea pe 4 martie".

Colegii de breaslă sunt îndureraţi. Ei spun că Nicolae Dabija a fost un lider în lumea scriitorilor şi un poet emblematic al generaţiei sale.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: "Născut în 48, în timpuri grele, dintre marea foamete şi marele deportări. S-a produs ca poet cu prima carte, în anii 70, într-o altă zonă grea şi tristă a dezmaţului brejnevist. În literatură, generaţia care a venit după el s-a numit generaţia Ochiului al treilea, pentru că cenzura era atât de dură, poeţii inventau diferite formule ca să scape de ochiul cenzurei".

ARCADIE SUCEAVEANU, preşedintele Uniunii Scriitorilor: "Ochiul al treilea fiind chiar cartea lui de debut din 1975 care a schimbat radical faţa literaturii de atunci, faţa literaturii care a urmat. Este un poet orfic, luminos, dar şi cu nerv polemic".

În urmă cu trei decenii, Nicolae Dabija a fost unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, iar poeziile sale au încurajat basarabenii să lupte pentru recunoaşterea identităţii lor româneşti. Nicolae Dabija e fost unul dintre deputaţii care au semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul 90: "Era o stare de spirit incredibilă pentru că exista un entuziasm al întregului popor. De multe ori mă gândesc că cineva parcă ne-a înlocuit poporul. La 31 august 1989, limba română a fost decretată limbă de stat în R. Moldova, am trecut la alfabetul latin, după aceea a urmat suveranitatea declarată. Mihail Gorbaciov, noi eram deputaţi în Parlamentul URSS, ne-a apostrofat: Nimeni, niciodată, nu vă va recunoaşte stat independent. Şi iată, totuşi, minunea s-a întâmplat. Ceea ce voia lumea atunci, era libertate Libertatea are chipul lui Dumnezeu".

VASILE BAHNARU, doctor habilitat în filologie, Institutul de Filologie B.P. Haşdeu, AŞM: "Eram cuprinşi de un entuziam atunci toţi. Nicolae a fost în primele rânduri şi a rămas în primele rânduri". 

Nicolae Dabija a avut curajul să spună adevărul chiar şi sub presiunea regimului sovietic. A fost un luptător aprig pentru oficializarea limbii române şi revenirea la grafia latină. 

ARCADEI SUCEAVEANU, preşedinte, Uniunea Scriitorilor: "A avut un stil deosebit de a spune adevărul. De a spune adevarul, adevarul despre istoria noastră, despre trecutul nostru şi un curaj civic ieşit din comun, de a spune adevărul dezgolit. De a smulge măştile de pe faţă". 

În ultimii zece ani, Nicolae Dabija a editat trei cărţi de proză. Romanul său "Tema pentru acasă" a ajuns la cea de-a opta ediţie, cu peste 60 de mii de exemplare vândute, şi a fost tradus în mai multe limbi. A primit in Franţa prestigiosul "Prix de l' Autre Edition". Nicolae Dabija este autor a peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri. Versurile sale au fost puse pe notele multor melodii îndrăgite de public.

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimişlia. Nicolae Dabija a fost membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În 2005 a fost ales preşedinte al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI