Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Memoria unui război nedeclarat" este titlul noii expoziţii lansate de Muzeul Naţional de Istorie a R. Moldova

„Memoria unui război nedeclarat" este titlul noii expoziţii lansate de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Zeci de colaje de fotografii descriu tragedia conflicului armat de pe Nistru care a avut loc în urmă cu 30 de ani. Astăzi, în contextul războiului din Ucraina, imaginile şi informţiile expuse au o conotaţie aparte.

Expoziţia comemorativă "Memoria unui război nedeclarat" este o cronică foto-documentară a conflictului de pe Nistru, concepută ca un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă.  Pe 2 martie se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea războiului pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova.

SERGIU GURIN, istoric: „O expoziţie foarte interesanta, am vazut chiar o fata cunoscuta...un fost combatant de la Nistru. Ma uitam tablourile care sunt expuse sunt in alb-negru si transmit evenimentele de atunci Reflecta evenimentele ma pune pe ganduri cine suntem, cui sa-i aducem onoare, cui să-i mulţumim”

Zeci de exponate reflectă drama trăită pe frontul de luptă, suferinţa celor care-şi plâng morţii. Imaginile imortalizate de Nicolae Pojoga, Mihai Vengher şi alţi fotografi, reconstituie calvarul prin care au trecut apărătorii Republicii Moldova în luptele de la Dubăsari, Tighina, Cocieri şi Coşniţa. Familia Matei din Bucureşti a fost impresionată de conţinutul materialelor expuse.

PAUL ŞI ALINA MATEI, vizitatori din Bucureşti: „Trebuie sa fim mai buni, mai toleranti şi nu razboiul este calea …sa ramana fara unul dintre părinţi

La conflictul armat de la Nistru au participat în jur de 60 de mii de militari, poliţişti, rezervişti şi persoane civile. 286 de combatanţi nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, iar aproape 300 au rămas invalizi.

MARIA GOGU, archivist, istoric: „In secolul XXI tinand cont de cee ace se intampla in tara vecina varsari de sange acum ca niciodata trebuie cat mai multa lume sa viziteze aceasta expoziţie şi nu doar de la noi, toata lumea trebuie să vadă”

Anul 2022 a fost decretat de autorităţi drept An al Recunoştinţei faţă de veteranii de război, participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Expoziţia "Memoria unui război nedeclarat" va fi deschisă până la sfârşitul lunii martie.
Similare
RECOMANDĂRI