Muzeul municipiului Bucureşti găzduieşte o expoziţie-eveniment dedicată Valentinei Rusu Ciobanu, pictoriţă din Basarabia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Muzeul municipiului Bucureşti găzduieşte o expoziţie-eveniment dedicată Valentinei Rusu Ciobanu, pictoriţă din Basarabia

Muzeul municipiului Bucureşti găzduieşte o expoziţie-eveniment dedicată celei mai importante pictoriţe din Basarabia. Prin organizarea acestei expoziţii, în capitala României, se încearcă readucerea în matca naţională a operei unei mari artiste din R. Moldova.

Potrivit Info Prut, Valentina Rusu Ciobanu a fost o adeptă convinsă a stilurilor modernizatoare, experimentând, într-o formă foarte personală, post-impresionismul, expresionismul sau fovismul, ajungând la abstracţionism şi tatonând, într-un mod original, fotorealismul sau Pop Art, rămânând însă şi o admiratoare a curentelor artistice europene de tradiţie, a Renaşterii, de exemplu.

Opera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat într-o perioadă istorică foarte complicată: război, ocupaţie militară, foamete şi pretenţiile absurde ale regimului comunist, când unui artist i se dicta ce şi cum să deseneze, îşi aminteşte Valentina Rusu Ciobanu. Inteligenţa pictoriţei, educaţia dobândită şi instinctul de supravieţuire i-au indicat foarte clar, chiar în acele vremuri tulburi, ce trebuia făcut:  „Ce ne rămânea de făcut nouă, celor «înarmaţi» cu pensule? Am fost nevoiţi să acţionăm, pentru a păstra acea pictură de viaţă în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă, pe cale de a deveni dementală; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice”.

Ruptura de arta din România a fost foarte dureroasă, cu atât mai mult cu cât din colecţia Pinacotecii Municipale din Chişinău, inaugurată în anul 1939, au dispărut în timpul războiului inclusiv lucrările donate de Ministerul Cultelor şi Artelor român, din care făceau parte picturi de Max Hermann Maxy, Alexandru Phoebus şi lucrări de artă grafică de Theodor Pallady, Nicolae Tonitza sau sculpturi de Ion Jalea.

Cu toată această izolare culturală de România şi derularea unor evenimente istorice tragice, legătura cu tradiţia artei româneşti nu s-a pierdut pentru că, la Chişinău, au activat mulţi artişti care aveau studii în România sau au reuşit să stabilească, în timp, legături importante în ţară: Glebus Sainciuc, Mihai Grecu, Igor Vieru sau Eleonora Romanescu.

Expoziţia de la Palatul Suţu cuprinde peste 60 de lucrări ale artistei, unele cunoscute iubitorilor de artă (Anno Domini, Diogenes sau îmblânzitorii de lei, o parte din ciclul Roboţii, Dualitate, Saltimbancul, Amintiri, Clepsidra cerului), dar sunt expuse şi multe lucrări inedite, prezentate în premieră absolută. Printre picturile de pe simeză se află şi portretele unor importante personalităţi ale vremii: actriţele Silvia Berov şi Maria Goncear, compozitorii Alexei Stricea, Vasile Zagorschi şi cântăreaţa Valentina Savitkaia, poetul Grigore Vieru, scriitorul şi traducătorul Constantin Stamati, artistul Glebus Sainciuc sau pictoriţa Nana Plămădeală.

„Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere este o expoziţie care vine să ne demonstreze încă o dată forţa şcolii de pictură care s-a coagulat în timp la Chişinău, o şcoală care ne aduce în faţa ochilor o creaţie artistică diversificată, originală şi naţională, impresionantă prin forţa mesajului plastic transmis”, mai arată sursa citată.

Anul acesta, pe data de 30 iunie, a fost semnat decretul pentru decorarea Valentinei Rusu Ciobanu cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer – Artele Plastice, de către preşedintele României, Klaus Werner Iohannis.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 29 noiembrie 2020 de miercuri până duminică (inclusiv) în intervalul orar 10:00-18:00.

Similare
RECOMANDĂRI