Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Muzeul „Sfântul Ierarh Gavriil" de la Mănăstirea Căpriana - singurul muzeu religios din Republica Moldova

Muzeul „Sfântul Ierarh Gavriil" de la Mănăstirea Căpriana este singurul muzeu religios din Republica Moldova. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană, iar astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, s-a făcut bilanţul celor 18 luni de la crearea muzeului.

Pr. SERAFIM, muzeograf: „Dulama sau reverenda. Vedeţi cum ea a fost găsită şi cum a fost restaurată. Materialul mai deschis este cee ace nu s-a găsit, cee ace a putrezit.  Epitrahilul sfântului a fost cel care s-a păstrat cel mai bine. Vedem partea de jos, adică puţin ce nu s-a păstrat”.

Muzeul "Sfântul Ierarh Gavriil" de la Căpriana găzduieşte piesele recuperate, în 2016, din cripta mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Muzeul a fost inaugurat pe 6 mai, datorită unui grant european şi a unui parteneriat între Compexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi şi Mănăstirea Căpriana. Proiectul de înfiinţare a muzeului, a demarat în 2020, în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. După 18 luni de implementare a proiectului s-a făcut bilanţul.

MARIA GEBA, manager proiect: „Este primul muzeu religios care s-a putut deschide până în prezent. S-a realizat un memorandum între Mănăstirea Căpriana şi Agenţiile de Turism tocami pentru a promova acest patrimoniu deosebir de valoros”.

Arhimandrit FILARET CUZMIN, stareţul Mănăstirii Căpriana: „Anul acesta este şi un an jubiliar, împlinindu-se 200 de ani de la moartea sfântului şi 275 de ani de la naşterea mitropolitului”.

Vestigiile care au fost recuperate din cripta mitropolitului Bodoni au fost restaurate la Centrul de Cercetare şi Conservare a Patrimoniului Cultural din Iaşi. A fost o muncă laborioasă, de aproape cinci ani, iar specialiştii au reconstituit, ca pe un puzzle, toate artefactele găsite.

MARIANA GUGEANU, asistent manager: „Eu nu am găsit nici în literatura de specialitate informaţii ca dintr-o criptă să fie scos un patrimoniu atât de bogat. În condiţiile în care cripta a fost în exteriorul mănăstirii, a plouat în criptă, au fost pomi, am găsit radăcini ale copacilor întreţesute cu rădăcinile copacilor”.

Valoarea totală a proiectului "Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră şi digitalizare" este de 109 mii euro. 99 de mii de euro a fost contribuţia Uniunii Europene, iar restul banilor au fost de la Mănăstirea  Căpriana şi Compexul Muzeal Naţional "Moldova".  Pentru canonizarea Mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta sa de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape două secole de la înmormântare.
Similare
RECOMANDĂRI