Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O expoziţie conţinând măştile artistului Glebus Sainciuc a fost vernisată la Chişinău

Reusita in arta înseamnă să o semnătură care poate rămâne în memoria colectivă zeci de ani. Recent a avut loc inaugurarea expozitiei comemorative "Glebus Sainciuc - 100 de ani de la naştere". Colectia prezintă 100 de măşti din papier-maché, atât din colecţia privată a familiei cat şi lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul national.  

Iubitorii de arta au venit să admire lucrările devenite legendare, pentru spaţiul românesc, realizate de Glebus Sainciuc. În sală a fost prezent şi fiul artistului, care este autorul desenelor "Albinuţei" şi "Abecedarului".
 
Premierul Maia Sandu a apreciat desfăşurarea unui asemenea exerciţiu cultural. 
 
 De-a lungul carierei sale, maestrul a fost sursa de inspiraţie pentru discipolii săi, motiv pentru care mai mulţi artişti plastici au dat curs invitaţiei a a participa la vernisaj.
 
Faima măştilor şi a portretelor create de maestru a trecut demult hotarele tarii, întrucât lucrările sale sunt admirate la multe expoziţii internaţionale. 
 
Artistul plastic a lăsat drept moştenire aproximativ 300 de piese unice. Colecţia impunătoare de măşti a fost culeasă, de-a lungul timpul, de familia maestrului şi susţinută de către autorităţi.
 
Expoziţia poate fi vizitată până pe 8 septembrie. Operele lui Glebus Sainciuc se regăsesc în colecţii muzeale din România, Franţa, Germania, Noua Zeelandă, Rusia şi Suedia. Artistul s-a stins din viaţă în anul 2012.
Similare
RECOMANDĂRI