Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O expoziţie de artă plastică a sculptorului român, Virgil Scripcariu, vernisată la Muzeul de Artă din Chişinău

O expoziţie de artă plastică a sculptorului român Virgil Scripcariu a fost vernisată la Muzeul de Artă din Chişinău. Artistul este ataşat de Basarabia şi în ultimii ani a fost tot mai prezent în viaţa comunităţii din satul Ţigăneşti.

Expoziţia de sculptură şi gravură reuneşte 14 lucrări ale sculptorului român, Virgil Scripcariu, unul dintre cei mai bine cotaţi artişti ai momentului.

VIRGIL SCRIPCARIU, sculptor: „Am încercat să aduc lucrări şi din prima perioadă, cumva să se vadă evoluţia mea ca artist. Am adus lucrări care mă reprezintă şi cred că au un soi de inedit, au un fir continuu”.

TUDOR ZBÂRNEA, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: „Avem un discurs foarte coerent, foarte plin, foarte încărcat de sens şi completat de aceste gravuri. Este expoziţia unui artis veritabil”.

MIHAI ŢĂRUŞ, plastician: „Foarte bine că vine aşa sculptor la Chişinău, cu expoziţie de o foarte bună ţinută, integră, e interesantă îmbinarea asta a necoincidenţelor cu realitatea, exagerată, dar care dau sens imaginii pe care o sculptează”.

Artistul abordează diverse teme prin care transmite mesaje inedite publicului.

VIRGIL SCRIPCARIU, sculptor: „E o ironie asupra eroismului actual. Pe deoparte poate nu ştim noi cum să fim bărbaţi adevăraţi şi eroi adevăraţi. În epoca asta modernă, bărbaţii folosesc prea mult timp la fitness, de asta l-am aşezat pe acest erou pe un cal de gimnastică, cu aspiraţii către o lupră ancestrală”.

SVETLANA POCIUMBAN, şef de direcţie, Ministerul Culturii: „Ecvestra care este aici, în faţă, cred că ar fi o sculptură neapărat prezentă în spaţiul Chişinăului. Din păcate, nu vă pot promite că Ministerul Culturii o va cumpăra, dar noi vom depune tot efortul”.

Virgil Scripcariu este discipolul renumitului sculptor basarabean Vasile Gorduz. În urmă cu câţiva ani, la iniţiativa lui şi a familiei sale, localitatea Piscu din România, acolo unde locuieşte sculptorul Virgil Scripcariu, s-a înfrăţit cu satul Ţigăneşti, din Republica Moldova. În ambele localităţi se păstrează tradiţia olăritului.

VIRGIL SCRIPCARIU, sculptor: „Deja e o poveste de dragoste foarte frumoasă în care am reuşit să facem împreună lucruri foarte frumoase şi avem dorinţa de a continua”.

Expoziţia de la Muzeul de Artă din Chişinău va fi deschisă până pe 9 ianuarie. Potrivit criticilor şi istoricilor de artă, Virgil Scripcariu este unul dintre cei mai originali şi promiţători sculptori români contemporani.
Similare
RECOMANDĂRI