Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O expoziţie dedicată centenarului teatrului românesc la Chişinău a fost deschisă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

O expoziţie inedită a fost deschisă astăzi la Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi este dedicată centenarului teatrului românesc la Chişinău. Sunt expuse 74 de lucrări semnate de-a lungul timpului de 11 scenografi. Sunt schiţe şi desene după care s-a făcut scenografia spectacolelor Teatrului Naţional "Mihai Eminescu",din 1921 până în prezent.

Este expusă o selecţie de schiţe de scenografie dar şi costume pentru diverse spectacole jucate pe parcursul a o sută de ani pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu". Au fost recuperate aproape 140 de lucrări, însă doar 74 sunt prezentate publicului pe holurile Muzeului Naţional de Artă.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": Faptul că ele sunt expuse acum, ne împrospătăm amintirele unor spectacole pe care le-am văzut în decorul realizat de pictorii scenografi. A unor spectacole care şi acum se joacă, pentru că această expoziţie încununează pictorii scenografi începând cu anul 1921.

TUDOR ZBÂRNEA, director, Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: „Marchează 100 de ani şi ne demonstrează dinamica acestui gen de artă, arta scenografică, scenografie”.

Eveniment cultural inedit arată în premieră zona privată a scenografului unde el putea să experimenteze, departe de orice cenzură ideologică.

PAVEL ŞUŞARĂ, istoric de artă, România: „Avem de a face cu 100 de ani de scenografie, inclusiv cu perioada de restricţie şi cu perioada de constrângere ideologică. Cum acest tip de schiţă nu intra sub controlul direct al propagandei şi al ideologiei, artistul scenograf avea aici libertate deplină”.

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a fost prima instituţie de cultură înfiinţată după Marea Unire cu România din 1918.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Arta, dincolo de frumosul şi inefabilul exprimării, crează şi caractere puternice, aşa cum s-au dovedit a fi peste timpuri, peste vremuri, unele mai permisive, altele mai opresive, unele mai democratice, altele dictaturi. Deci, actorul s-a dovedit a fi acea minte lucidă”.

CĂTĂLIN BORDEIANU, director adjunct, Institutul Cultural Român: „Este un efort creator mai puţin consemnat şi de aceea este demn de consemnat pentru toată lumea acest album care este unic în felul lui, un abum ce conţine lucrări de scenografie”.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 19 septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI