Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O expoziţie dedicată patrimoniului şi educaţiei, inaugurată la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

Se spune că Ştiinţa e o uşă, iar cheia ei este Cercetarea. Republica Moldova se mândreşte cu mulţi cercetători şi savanţi, iar descoperirile lor ne-au dus faima şi peste hotare. Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost premiat la Geneva, la Bruxelles sau în China. La Biblioteca Naţională sunt expuse o parte dintre cercetările ştiinţifice ale savanţilor basarabeni.

Directorul Onorific al Institutului de Zoologie, Ion Toderaş, şi-a dedicat toată viaţa cercetărilor în cadrul acestei instituţii. Recunoaşte că este măgulit de faptul că activitatea lui a fost apreciată chiar şi de Academia Română.

Datorită finanţărilor externe, Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe este dotat cu echipamente şi laboratoare performante. 

ION TODERAŞ, director onorific al Institutului de Zoologie: "Datorită acestor proiecte internaţionale noi am avut posibilitatea de a fonda şi dezvolta laboratoare cu cel mai perfect şi modern aparataj, care nu este în regiunea aceasta a nostră – Ucraina, România. Ecosistemele interne sunt monitorizate anume de Institutul nostru, care stăpâneşte o bază de date unicală în Europa".

Rezultatele cercetătorilor de la Institutul de Zoologie au fost răsplătite cu medalii la saloanele de invenţii naţionale şi internaţionale. Pe parcursul anilor, au fost colaborări şi cu cercetători internaţionali. 

ION TODERAŞ, director onorific al Institutului de Zoologie: "În sfârşit, anul acesta, iată în luna iulie, noi am avut posibilitatea de a depune, în colaborare cu partenerii de colaborare din Franţa primul brevet european. Ce înseamnă acest prim brevete european? Este o invenţie recunoscută la nivel internaţional, dar acest brevet european, care se depune, înseamnă că se poate de realizat de a comercializa produsele noastre care se vând, naturale, pe piaţa europeană şi nu numai".

De Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova au fost expuse cercetări ale savanţilor basarabeni, brevete, rezumatele tezelor de doctor, monografii, o mică parte din patrimoniul ştiinţific al Republicii Moldova.

TATIANA GHIECEANU, şef, Secţia "Lectura Publică", Biblioteca Naţională: "Andrei Eşanu, care este istoric, scriitor, professor, cercetător. Au fost mari cercetări în domeniul istoriei culturii, în contextul culturii şi civilizaţiei europene, în domeniul istoriei culturii medievale româneşti. Nicolae Eremia, căruia i s-a conferit premiul Guvernului, inventator remarcabil, pentru un ciclu de invenţii în domeniul medicinei. Victor Covaliov, care este cunoscut ca un inventator în mai multe cărţi în domeniul ecologiei şi numele dumnealui mai este cunoscut şi în revistele internaţionale, ca fiind numit inventator al tehnologiilor verzi".

Ziua Internaţională a Ştiinţelor pentru Pace a fost stabilită de UNESCO cu scopul de a evidenţia rolul important al ştiinţei în societate.
Similare
RECOMANDĂRI