Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Omagiu adus lui Grigore Vieru la Chişinău

Opera marelui scriitor român Grigore Vieru va fi reeditată integral prin sponsorizarea interpretului Fuego. Poetul a fost omagiat azi şi la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu unde a fost lansat volumul de poezii "Duminica Sărutului". A fost vernisată o expoziţie de pictură şi s-a dezvelit un bust al poetului. La eveniment au fost prezente personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului.

FUEGO cântăreţ, România: „Nu e simplu, dragi prieteni, să vorbesc despre omul luminii care mi-a pus versul în glas, fiind un părinte spiritual, arătându-mi o  lume, idee,a modestiei şi simplităţii”.

În cadrul evenimentului  de la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu a fost lansat un volum de poezii tipărit la Botoşani şi a fost dezvelit un bust.  

MIHAI CIMPOI academician, critic literar: „Iată că e simbolit această zi, a dragostei, a îndrăgostiţilor, îndrăgostiţilor şi de poezie, de frumos. Şi ne-a adus şi unbust al lui Grogore Vieru, care va fi instalat în interiorul Centrului Eminescu, în fleul acesta consimţind acel legământ pe care l-a făcut cu Eminescu în 1965”.

MARIANA HARJEVSCHI director general Biblioteca Municipală  Bogdan Petriceicu Haşdeu: „Pentru biblioteca municipală este semnificativă prin primirea unei donaţii din partea Asociaţiei Regale DART, o colecţie de cărţi bibliofile, care înserează cărţi dedicate atât lui  Vieru şi lui Nicolae Dabija, dar şi altor scriitori români contemporani”.

Şi preşedintele Maia Sanadu a transmis un mesaj emoţionant în memoria poetului.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Ne lipseşte mult azi, când ar fi împlinit 87 de ani, dar şi în orice altă zi. Căci acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de repere morale în societate şi de spirite aducătoare de lumină. Mă bucur că, de acum încolo, la 14 februarie, de ziua naşterii poetului, vom sărbători şi Ziua Naţională a Lecturii. Este important să înţelegem că lectura este esenţială în formarea fiecărui om, chiar de la naşterea lui”.

Opera lui Grigore Vieru a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară, şi în alte limbi. Pe versurile lui Vieru s-au compus numeroase cîntece, devenite şlagăre. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare "H. Ch. Andersen". Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.
Similare
RECOMANDĂRI