Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Portul Popular, în Republica Moldova, este la loc de cinste

Simboluri ale mândriei naţionale şi ale respectului faţă de trecut, straiele populare sunt la loc de cinste în Republica Moldova. Tocmai de aceea, Ziua Naţională a Portului Popular este marcată, în fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie. Zeci de oameni îmbrăcaţi în straie traditionale au marcat această sărbătoare dragă românilor la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Pe lângă cei mai iscusiţi meşteri din toată Republica Moldova, sărbătoarea a adunat mai mulţi artişti şi promotori ai valorilor şi obiceiurilor neamului românesc.
 
Constantin Cojan, din satul Colibaş, raionul Cahul, este unul dintre puţinii meşteri care mai cos manual cojoace pentru bărbaţi, bundiţe pentru copii sau căciuli de cârlan. A moştenit meseria de mic copil, de la tatăl său. 
 
Toate straiele populare sunt confecţionate din blănuri naturale, iar bundiţele pentru copii sunt realizate din blană de miel.
 
Portul popular se deosebeşte de la o zonă la alta, din punctul de vedere al elementelor ornamentale.
 
Cea care a reanimat costumul autentic popular în anii 90 este Maria Cristea. Astăzi, cei mai cunoscuţi artişti şi cele mai cunoscute ansambluri de dans îi poartă creaţiile.
 
Mândri de tradiţiile româneşti, de la mic la mare, mulţi dintre vizitatori au venit la eveniment îmbrăcaţi în straie naţionale.
 
Ziua Naţională a Portului Popular este marcată în Republica Moldova în ultima duminică a lunii iunie.
Similare
RECOMANDĂRI