Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prim-dirijorul Teatrului de Operă şi Balet din Odesa munceşte cot la cot cu soliştii Teatrului „Maria Bieşu” de la Chişinău

Prim-dirijorul Teatrului de Operă şi Balet din Odesa, Veaceslav Cernuho -Volici munceşte cot la cot cu soliştii Teatrului Maria Bieşu. El se numără printre milioanele de refugiaţi ucraineni care au fost nevoiţi să părăsească Ucraina din cauza războiului. Prietenii şi colegii lui de breaslă de la Chişinău i-au oferit tot ce are nevoie pentru a-şi putea continua activitatea profesională. A fost angajat în calitate de dirijor, iar curând sub bagheta sa va fi lansată o premieră grandioasă.

VEACESLAV CERNUHO-VOLICI, prim-dirijor al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa: „Eu sunt încântat pentru faptul că lucrez şi sunt recunoscător responsabililor din cadrul teatrului pentru această oportunitate. Vă daţi seama, cum să stea un om profesional fără muncă. Nu pot să exist mult timp fără specialitatea căreia i-am dedicat toată viaţa.”

Ne-a povestit că a mai fost anterior în Republica Moldova unde a dirijat alte spectacole. Acum, la Chişinău se simte ca acasă.  

VEACESLAV CERNUHO-VOLICI, prim-dirijor al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa: „Este aşa o zicală care spune că teatru e ca o casă. Toate teatrele sunt diferite, iar atunci când în teatru persistă acest spirit, de fiecare dată poţi munci cu uşurinţă şi simţi imediat atmosfera locaţiei. La teatrul din Chişinău există acest spirit. Spiritul de a te simţi acasă şi fiecare oaspete este primit cu sufletul deschis. Eu mă simt norocos că simt această atmosferă.”

A venit de la Odesa în urmă cu două săptâmâni împreună cu soţia şi câinele lor. Povesteşte că bombardamentele şi sirenele care răsunau din ce în ce mai des în ultimele zile deveau insuportabile.

VEACESLAV CERNUHO-VOLICI, prim-dirijor al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa: „Atmosfera era foarte tensionată. În primele zile nu simţeam asta, dar zi fiecare zi erau închise magazine, erau tot mai puţini oameni pe străzi. Apoi dacă aţi văzut, în Odessa cresc baricadele. Era o privelişte foarte înfricoşătoare.”

Cu durere în suflet ne-a povestit despre războiul din Ucraina. Teatrul de Operă şi Balet din Odesa a fost baricadat cu saci de nisip, iar colegii săi cu care altă dată a împărţit aceeaşi scenă, sunt acum voluntari pentru apărarea oraşului.

VEACESLAV CERNUHO-VOLICI, prim-dirijor al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa: „Foarte mulţi solişti ai teatrului din Odesa şi artişti din cor paricipă intensiv la apărarea oraşului. Mulţi s-au înrolat în rândul forţelor de apărare teritorială. Mulţi dintre colegii mei au devenit voluntari. Pe plajă sapă nisipul şi-l pun în saci. Aceşti saci sunt puşi pentru a ridica baricade. Ei interpretează cântece ucrainene.”

În premieră la Chişinău, Veacesalv Cernuho-Volici va dirija renumita operă Cavalleria Rusticana. Ne-a povestit că atunci când a plecat în grabă de la Odesa, a simţit că va avea nevoie anume de aceste partituri.

VEACESLAV CERNUHO-VOLICI, prim-dirijor al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa: „Eu am ştiut că la Chişinău voi avea spectacol, aşa că mi-am luat costumul, bagheta de dirijat, câteva partituri care îmi sunt dragi. Şi uimitor este faptul că mi-am luat anume partitura Cavalleria Rusticana, cu toate că nu am avut discuţii pe acest subiect.”
Similare
RECOMANDĂRI