Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proza scriitorului basarabean Vladimir Beşleagă este obiect de studiu pentru cercetătorii filologi din Republica Moldova

Proza scriitorului basarabean Vladimir Beşleagă este obiect de studiu pentru cercetătorii filologi din Republica Moldova. Monografia "Vladimir Beşleagă sau anevoioasa cale a cunoaşterii de sine" a fost lansată astăzi la Chişinău pentru a-i ajuta pe cei împătimiţi de opera lui Beşleagă, să cunoască mai profund creaţia scriitorului.

Cea care s-a aplecat asupra studiului prozei scriitorului basarabean, Vladimir Beşleagă, este cercetătoarea Insitutul de Filologie Română "B.P.Haşdeu" din Chişinău, Nadejda Ivanov. Filologul povesteşte că opera lui Vladimir Beşleagă este foarte complexă şi conţine subtilităţi care pot fi înţelese mai greu. Cercetătoarea a avut nevoie s-o studieze minuţios timp de cinci ani pentru a scoate la lumină monografia "Vladimir Beşleagă sau anevoioasa cale a cunoaşterii de sine".

NADEJDA IVANOV, cercetător, Insitutul de Filologie Română "B.P.Haşdeu", Chişinău: „În această carte vom regăsi studii în ceea ce priveşte imaginarul prozei lui Vladimir Beşleagă, sunt analizate imagini recurente, arhetipuri, simboluri. Toate care au fost constelate de personaj atunci când şi-a identificat un scop, să se întoarcă acasă, acasă, adică la sinele său interior.”

Lansarea monografiei a avut loc chiar în prezenţa scriitorului Vladimir Beşleagă care a apreciat analiza operelor sale, unele dintre care au mai bine de jumătate de secol.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Dacă după atâta timp ele provoacă un anumit interes înseamnă că neapărat conţin ceva care rezistă eroziunii timpului. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să fiu şi eu prezent, că puteam demult-demult să fiu absent.”

MARIA PILCHIN, critic literar: „Nu este prima carte despre Vladimir Beşleagă, dar este inedită prin metodă, prin limbaj. Metoda e una de mito-critică, chiar această perspectivă a lui Junng a arhetipurilor. Vladimir Beşleagă se pretează unei astfel de abordări.”

Potrivit criticilor literari, noua monografie despre proza lui Vladimir Beşleagă poate servi drept bază pentru studierea operei scriitorului, inslusiv de către profesori şi elevi.

acad. MIHAI CIMPOI, critic, istoric literar: „Cartea se datorează tinerei cercetătoare Nadejda Ivanov care s-a ocupat de opera lui Beşleagă sub acest aspect ca să ajute cititorul să intre în universul lui, în universul prozei sale.”

NINA CORCINSCHI, director, Institutul de Filologie Română "B.P.Haşdeu", Chişinău: „Nadejda a cercetat proza lui Eliade sub aspectul arhietipurilor. Şi era firesc să ajungă de la Mircea Eliade la Vladimir Beşleagă pe care nu-l putem înţelege înafara unei abordări psihanalitic, mitologic, arhetipal.”

Monografia "Vladimir Beşleagă sau anevoioasa cale a cunoaşterii de sine" scrisă de Nadejda Ivanov va putea fi găsită în bibliotecile din Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI