Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regizoarea basarabeancă, Olga Lucovnicova, a fost premiată de Fondul Audiovizualului Flamand

Tânăra regizoare basarabeancă, Olga Lucovnicova, a fost premiată cu 40 de mii de euro de către Fondul Audiovizualului Flamand pentru cel mai bun film documentar realizat pentru diploma de master. Producţia care a impresionat juriul belgian se numeşte „Nanu Tudor” şi este bazată pe amintiri din copilăria regizoarei. Pelicula va avea premiera mondială în martie, la Berlin, în cadrul celebrului festival international de film.

Olga Lucovnicova a studiat doi ani în străinătate prin programul Erasmus Mundus. Masteratul ce poartă denumirea de DocNomads se defăşoară în Portugalia, Ungaria şi Belgia. Pentru diploma de masterat,  tânăra bararabeancă a realizat un scurtmetraj documentar şi a câştigat  premiul de la Fondul Audiovizualului Flamand din Belgia. Filmul a fost realizat în totalitate de Olga, de la scenariu până la montaj.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Am dorit să documentez casa străbuneilor mei, un loc care are o însemnătate foarte mare pentru mine şi unde au crescut mai multe generaţii din familia mea. Eu am scris scenariul timp de trei luni.

Scurtmetrajul prezintă aminitirile şi trăirile din copilărie ale regizoarei.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Mi-am depus tot sufletul în acest film, iar casa în sine a devenit un personaj central al filmului prin care eu mi-am exprimat emoţiile legate de această casă. Am încercat să arăt toate bucuriile, dar şi nostalgia, durerile din această casă. În casa străbuneilor până acum se păstrează covoarele create manual chiar de străbunica mea, casa este construită în stil tradiţional.

Este pentru a treia oară când un film regizat de un student DocNomads primeşte prestigiosul premiu flamand, de 40 de mii de euro. Banii sunt acordaţi pentru dezvoltarea proiectului şi producţia următorului film.

OLGA LUCOVNICOVA, regizor: Pentru mine acest concurs a fost foarte important şi o etapă care probabil mi-a hotărât viaţa pentru că mi-a oferit o şansă pentru a-mi continua cariera în domeniul filmului. Acum am stabilit o colaborare cu o casă de producţie din Belgia şi mi-aş dori ca următorul film să fie o coproducţie dintre Belgia şi Moldova.

Filmul a fost ales pentru Festivul Internaţional de Film Berlinale şi va avea premiera mondială în luna martie. Olga a studiat şase ani la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova şi tot aici face doctoratul desi locuieşte peste hotare. În anul 2015, ea a câştigat marele premiu pentru cel mai bun film din Republica Moldova, la Festivalul Cronograf cu o creaţie despre Paştele Blajinilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI