FOTO. Regizorul Dumitru Grosei a obţinut în 2018 şase premii la festivalurile internaţionale de film
Sursa foto:alternative-cinema.com Vizualizari:

FOTO. Regizorul Dumitru Grosei a obţinut în 2018 şase premii la festivalurile internaţionale de film

Peliculele realizate de regizorul Dumitru Grosei au obţinut şase premii la diverse festivaluri internaţionale de film în 2018, se anunţă într-un comunicat de presă al Asociaţiei Cineaştilor Independenţi din Moldova, Alternative Cinema.

Filmul documentar de lung metraj „Călăraşi – un ţinut la poarta raiului” a avut şase selecţii oficiale, dintre care patru premii.



Pelicula „Călăraşi – un ţinut la poarta raiului” s-a învrednicit cu premiul „Cel mai bun film documentar cu tema istorie şi conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival, care s-a desfăşurat în perioada 31 octombrie-5 noiembrie, pe insula Amorgos, în Grecia. În 2018, acest film a mai fost distins cu alte trei premii: Premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură şi oameni indigeni)” la Festivalul Internaţional de Film Ecologic „To save and preserve” din Rusia; Trofeul festivalului „Cel mai bun film etnografic” la Festivalul Internaţional de Film Etnografic din Zlatna, judeţul Alba, România şi Cel mai bun documentar la Constanţa International Film Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent.  

Câte un premiu au luat şi filmele realizate de acelaşi regizor „Cadoul” (la un festival din India - International Short Film Festival Pune India) şi „Ecouri” (la Alternative Film Festival din Toronto, Canada).

Filmul de scurt metraj, ficţiune „Cadoul”, produs în 2015, a acumulat 16 selecţii oficiale, dintre care două nominalizări şi un premiu.



Filmul experimental de scurt metraj, ficţiune „Ecouri” , produs în 2015, a avut în 2018 şapte selecţii oficiale, dintre care două nominalizări şi un premiu.



Alte filme realizate de cineast care au adunat selecţii sunt „Today artist, tonight taxist”, „Dante Cafe” şi „Călătorie în timp – de la Bonn la Speia”.

Pelicula „Today artist, tonight taxist”, produsă în 2018, este un film de scurt metraj ficţiune care a avut cinci selecţii oficiale, dintre care o nominalizare.



Scurt metrajul experimental „Dante Cafe”, produs în 2018, cu durata de 2 minute 25 secunde, a acumulat opt selecţii, printre care se include şi o nominalizare.



„Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” este un proiect de film documentar de lung-metraj, aflat la etapa de producţie. Proiectul a fost selectat la şase forumuri importante dedicate finanţărilor proiectelor industriei cinematografice europene.


 

Potrivit specialiştilor în domeniul cinematografiei, Dumitru Grosei este cel mai selectat regizor din Republica Moldova la festivalurile internaţionale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele sale şi un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecţii oficiale în 23 de ţări.

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1995 a fost regizor secund al faimosului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul „Capitaine Conan”. În prezent, Dumitru Grosei locuieşte la Chişinău şi este preşedinte şi fondator al Asociaţiei Cineaştilor Independenţi din Moldova Alternative Cinema. Între anii 2016 şi 2017 a deţinut funcţia de director al Arhivei Naţionale de Film a Republicii Moldova. Din 2015, este directorul evenimentului cinematografic anual „Zilele Filmului Românesc la Chişinău”.

Similare
RECOMANDĂRI