Schema de investiţii în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale a fost adoptată
Sursa foto:basarabia.md Vizualizari:

Schema de investiţii în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale a fost adoptată

Statul va institui un mecanism de atragere a investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale. Un proiect de lege privind instituirea Schemei de investiţii în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale a fost votat astăzi de Parlament în lectura a doua.

Documentul reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a suportului financiar în baza Schemei de investiţii, precum şi evidenţa şi raportarea utilizării alocaţiilor bugetare în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale.
 
Valoarea suportului financiar pentru producţiile de film şi a altor opere audiovizuale constituie 25% din totalul cheltuielilor eligibile, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării tematice a zonei geografice, a localităţii sau a Republicii Moldova în cadrul producţiilor.
 
Beneficiari ai alocaţiilor bugetare pentru producţiile de film şi a altor opere audiovizuale pot fi producătorii, coproducătorii sau agenţiile de producţii de film, care sunt persoane fizice sau juridice înregistrate în Republica Moldova, care deţin un contract de colaborare semnat cu un producător sau casă de producţie din străinătate. Totodată, beneficiarii Schemei de investiţii sunt obligaţi să asigure o investiţie minimă, în funcţie de categoria de producţie.
 
Categoriile de producţii care pot beneficia de suport financiar sunt filmul artistic de lung şi scurt metraj, filmul de lung şi scurt metraj animat, serialele, filmele documentare, spotul publicitar, clipul muzical, emisiunile/show-urile TV, reality show-ul.
 
Autoritatea care va deţine atribuţii de atragere a investiţiilor străine în domeniul producţiilor de film şi a altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova va fi Agenţia de Investiţii, instituţie din subordinea Guvernului.
 
Producţia de film sau a operei audiovizuale trebuie să înceapă nu mai târziu de 12 luni de la eliberarea Certificatului de calificare pentru acordarea suportului financiar. Producţia de film sau a operei audiovizuale nu va depăşi termenul de trei ani.
 
Noua lege urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, scrie Moldpres.
Similare
RECOMANDĂRI