Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sculptorul Mircea Roman şi pictoriţa Florentina Voichi, ambii din România, au venit cu o expoziţie impresionantă la Chişinău

Sunt un cuplu şi în viaţă şi în artă. Vorbim despre sculptorul Mircea Roman şi pictoriţa Florentina Voichi. Artiştii plastici din România au venit cu o expoziţie impresionantă la Chişinău, compusă din 16 picturi şi 12 sculpturi. În semn de recunoştinţă, cei doi au primit diploma şi medalia "Mihai Grecu" din partea Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Sculptorul Mircea Roman, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România este o personalitate marcantă a artei plastice româneşti şi europene. Este singurul sculptor român, care a câştigat Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. În 2008 a câştigat Medalia de Aur a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Dincolo de ce se întâmplă în arta contemporană, sculptura mai are ceva de spus, susţine artistul.

„Sunt lucrări din ultima perioadă şi oricum ele vorbesc despre condiţia umană. Ultima lucrare de aici este "Adam şi Eva" şi lucrez acum la lucrări cu două personaje şi m-am bucurat foarte mult că am reuşit să o fac să pun în relaţie două personaje”, a spus Mircea Roman.

„Sunt cei mai talentaţi artişti, nu mă tem să spun acest lucru, fiindcă Mircea Roman a câştigat în 1992 marele premiu la trienala de sculptură din Osaka, ca să fie înţeles pentru toată lumea, acest premiu este ca un fel de "Oscar" în domeniul sculpturii. Sculptorii români sunt cei mai buni din lume astăzi, iată marele maestru Brâncuţi a lăsat în urmă discipoli şi artişti care-i urmează calea”, a declarat DUMITRU BOLBOCEANU director, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Pictoriţa Florentina Voichi, născută la Craiova în 1953, a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigoresc" din Bucureşti. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1991 şi a organizat mai multe expoziţii personale la Craiova, Bucureşti, Bistriţa, Bacău şi Tîrgu-Jiu. În pictura artistei se poate sesiza cu uşurinţă stilul renascentist, atât de îndrăgit în lumea întreagă.

Ea spune că fiecare artist are o combinaţie magică care-l reprezintă.

„Combinaţia e de la pictura Renaşterii până la studiul maeştrilor picturii româneşti, la studiul după natură, pe care zeci de ani l-am practicat: adică şi peisajul, şi portretul, şi natura statică, te învaţă foarte mult aceste lucruri şi apoi lecturile, muzica, toate se adună, se combină”, a spus Florentina Voichi.

Vernisajul, întitulat "Potenţial şi abis" prezintă lucrările celor doi artişti maturi artistic, cu o personalitate puternică şi distinctă. Au gândit acest vernisaj împreună şi a ieşit un tot întreg, care se completează perfect. Lucru remarcat şi de vizitatorii expoziţiei.

„E salutar faptul că artiştii contemporani români sunt prezenţi în spaţiul cultural din Republica Moldova. Mircea Roman e un sculptor recognoscibil cu nişte lucrări aparte,cu tehnici aparte, cu tematici legate de chipul omului modelat, dacă vreţi, de puritate sau de crimă”, a declarat VALERIU MATEI, director ICR.

Expoziţia impresionează prin dimensiune, greutate şi putere.

„O expoziţie care are o gravitate şi totul este în contextul umanului pentru că Mircea Roman mai întâi de toate este un artist care se îndreaptă către om mereu. Şi Florentina Voichi, care optează pentru cromatică, pentru tatonări îndelungate asupra culorii, iarăşi e orientată către uman”, a declarat TUDOR ZBÎRNEA, director, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

„Consider că această expoziţie este foarte importantă pe agenda culturală a Republicii Moldova şi mă bucur că aceşti doi artişti foarte importanţi din România, doi artişti contemporani, au expus în Chişinău”. a spus LAD-NICOLAE NEDELCU, curator expoziţie.

Expoziţia "Potenţial şi abis" va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei până pe 29 martie.


 
Similare
RECOMANDĂRI