Spectacolul „Sfatul Ţării”, inspirat din evenimentele istorice de acum 100 de ani, se joacă astăzi la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spectacolul „Sfatul Ţării”, inspirat din evenimentele istorice de acum 100 de ani, se joacă astăzi la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Spectacolul „Sfatul Ţării” este o coproducţie a teatrelor din Iaşi şi Chişinău, scenariul fiind semnat de Mariana Onceanu şi Cristian Hadji-Culea, în regia lui Petru Hadârcă şi Cristian Hadji-Culea.

Potrivit autoarei piesei, Mariana Onceanu, acest spectacol a fost inspirat din documentele, expoziţiile, dezbaterile organizate cu prilejul Centenarului Unirii, dar şi din atitudinile şi reacţiile contemporanilor noştri faţă de istorie.

Dacă timp de un mileniu şi mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci în 1918, deşi eram în plin război mondial, soarta oamenilor născuţi între Prut şi Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputaţi din Sfatul Ţării, dar şi de o serie de alţi factori care ne-au oferit şansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era şi firesc, a generat mai multe discuţii, dezbateri şi controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituţia Sfatului Ţării şi votarea Unirii, au fost cumpăraţi sau nu deputaţii, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice sau de către Armata Română?

Răspunsurile adesea multiplică îndoielile şi scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut şi Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieţi şi amânarea „terorii roşii” cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiţii româneşti în şcoli, cărţi, concerte şi teatru, adică  în educaţie şi cultură, nu ar fi fost posibilă mişcarea de Renaştere Naţională din anii 90”, a apreciat regizorul Petru Hadârcă, potrivit Radio Chişinău.

Tot astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului şi cea a Unirii Basarabiei cu România, va fi dat startul acţiunilor dedicate jubileului de un secol al Teatrului Naţional (fondat la 6 octombrie 1921).  În această zi va fi lansat catalogul „Eugeniu Ureche, Teatrul nu se termină niciodată” şi albumul de bilanţ „Teatrul care ne uneşte”,  cronică ilustrată a celor patru ediţii ale Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti  la Chişinău.

Sărbătoarea va continua cu un alt spectacol „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, în regia lui Claudiu Goga, care va fi jucat pe scena Naţionalului din Chişinău, pe 28 martie, la ora 18:00. Spectacolul a fost realizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, din Iaşi, aflat în turneul devenit tradiţional „Sfatul Ţării”.

Regizorul Claudiu Goga spune că a ales textul piesei „Moartea unui comis voiajor”, pentru că oferă „o partitură extraordinară pentru actori şi spune o poveste foarte actuală pentru ceea ce se întâmplă în România, dar şi în lume în acest moment”.

Actorul Adi Carauleanu, societar al Teatrului Naţional ieşean, joacă rolul principal în acest spectacol. Willy Loman, protagonistul piesei, este un comis-voiajor care, după o viaţă de căutare  a visului american, este concediat. Din acest punct, viaţa sa e dată peste cap: pierde respectul celor din jur, încrederea familiei, propria viaţă, în final.

„Willy Loman a venit la mine pe ascuns, furişându-se, urmărindu-mă ciudat, analizându-mă şi punându-şi întrebări. Ştia el ce ştia. Omul Adi Carauleanu nu are nimic în comun cu acest personaj, exceptând iubirea totală, necondiţionată pentru oameni. Înţelegând asta, s-a îndreptat spre actorul Adi Carauleanu. Să vedem ce a ieşit!”, a menţionat Adi Carauleanu.

Similare
RECOMANDĂRI