Spectacolul „Teatru de război” prezentat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spectacolul „Teatru de război” prezentat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Spectacol „Teatru de război” în regia lui Cristian Hadji-Culea va avea loc astăzi, la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a patra. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu, Cristian Hadji-Culea şi Lucian Dan Teodorovici. Spectacolul va fi prezentat de Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Potrivit organizatorilor, ca urmare a dezastrelor militare din 1916, ocupării a trei sferturi din teritoriul României de către militarii Puterilor Centrale, Iaşii s-au pomenit transformaţi în capitală vremelnică, de facto, a cât mai rămăsese din ţară. Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul au fost mutate la Iaşi. Teatrul Naţional s-a găsit în mijlocul acestor schimbări. În teatru jucau pe rând trupele Naţionalelor din Iaşi, Bucureşti şi Craiova, în teatru s-a mutat Parlamentul şi a ţinut şedinţele, în teatru cânta Enescu. Odată cu venirea a sute de mii de refugiaţi, a marilor unităţi româneşti şi ruseşti, oraşul s-a scufundat în nenorociri: foamete, frig, tifos. Miracolul e că în toată această cascadă de nenorociri apare, rodeşte şi se împlineşte Marea Unire a românilor din 1918. Speranţa trăieşte în oameni, se rosteşte în Parlament şi duce la construcţia noii Românii.

Tot astăzi, la ora 11:00, la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” va fi prezentat spectacolul „38 de papagali”, comedie muzicală în două acte de G. Oster în regia lui Dumitru Koev şi la ora 18:00 - spectacolul „Conacul misterios” de D. Nigro în regia lui Iosif Şaţ.

În aceeaşi zi, la Teatrul „De pe strada Trandafirilor” va avea loc spectacolul „Oraşul nostru” de T. Uaidler în regia lui Iurie Harmelin şi la 18:30, la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco” – spectacolul „Război în grădina mea” de Wieslaw Mysliws în regia lui Dariusz Jezierski. Spectacolul va fi prezentat de Teatrul „Valerian Gunia” din Poti, Georgia.

Duminică, 23 septembrie, ora 11:00, la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov” va fi jucat spectacolul „Cheiţa de aur” de Alexei Tolstoi în regia lui Evghenii Bognivov şi la ora 18:00 – spectacolul „Împuşcat în spate” în regia lui Iosif Şaţ. În aceeaşi zi, la 18:30, la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco” va avea loc spectacolul „Emigranţii” de Slawomir Mrozek în regia lui Darius Jezierski, iar la Teatrul „Geneza Art” – spectacolul „Dorian Gray” după romanul lui Oscar Wilde „Portretul lui Dorian Gray”, în regia Danielei Burlaca.    

În cadrul celei de-a patra ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, duminică, la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu în regia lui Ion-Ardeal Ieremia. Spectacolul va fi prezentat de Teatrul Naţional din Timişoara, scrie Moldpres.

Similare
RECOMANDĂRI