Start TIFF Chişinău! Nu pierde deschiderea festivalului cu „Aniversarea”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Start TIFF Chişinău! Nu pierde deschiderea festivalului cu „Aniversarea”

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la Chişinău (12-15 iulie) începe cu fast astăzi, la Cinematograful Odeon, la ora 18:00. Aniversarea, a şaptea producţie regizată de Dan Chişu, va deschide festivalul în prezenţa regizorului.

Aniversarea are şi o distribuţie impresionantă, cu nume precum Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu şi Coca Bloos. De altfel, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a jucat în sute de piese de teatru şi peste 70 de filme. În plus, a scris proză şi versuri si a publicat şapte cărţi.

Acţiunea are loc în România de dinainte de 1989, în seara când Radu,interpretat de Mircea Albulescu, împlineşte 94 de ani. La cina de sărbătoare se întâlnesc familia şi foştii lui colegi. Petrecerea se împotmoleşte atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze împotriva voinţei sale. O seară plină de amintiri tulburi şi discuţii în contradictoriu îl aşteaptă pe omagiat...

„Personajele mele sunt într-un continuu „Nu cred... Dar dacă..?”. Credinţa multora dintre ele nu e o chestiune clară, bătută în cuie. E, mai degrabă, o încercare. „Hai să vedem, poate merge treaba asta cu spovedania. Nu credem neapărat în ea, dar dacă aşa funcţionează de fapt lucrurile?”. „Nu credem neapărat în familia asta, dar e singura pe care o avem”, spune personajele”,explicăDan Chişu, regizorul şi co-producătorul filmului. Premiera naţională a peliculei va avea loc în prezenţa acestuia în sala cinematografului Odeon.

Prima zi de TIFF Chişinău va continua, la ora 21:10, la Cinematograful Odeon, cu documentarul Maria by Callas, de R. Tom Volf, unde sunt invitaţi toţi iubitorii de operă.La patru decenii de la moartea ei, cea mai faimoasă cântăreaţă de operă din istorie îşi spune povestea în premieră. Suita de filmări şi fotografii inedite, înregistrări live private şi scrisori intime care ne-o înfăţişează pe Callas aşa cum nu am mai văzut-o până acum. Filmul include imagini din arhiva personală a cântăreţei cu Marilyn Monroe şi Alain Delon.

Seara de astăzi va continua cu un alt documentar inedit -  România neîmblânzită, văzută cu ochii regizorului britanic Thomas Barton-Humphreys. Rulat în scuarul liceului „Gheorghe Asachi”, la ora 22:00, filmul este o invitaţie de a afla că, adânc în inima Europei, sălăşluieşte o neaşteptată sălbăticie, casă a unei incredibile varietăţi  de ecosisteme. Filmările au durat un an, din dorinţa de a reda toate cele patru anotimpuri. Pe parcursul acestora, au fost străbătuţi în total peste 80 de mii de kilometri. Echipa de filmare a ajuns în peste 18 locuri din România, printre care Parcul Naţional Piatra Craiului, Munţii Făgăraş, Parcul Naţional Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Peştera Urşilor, Munţii Apuseni, Viscri, Râul Mures, Dunărea, Porţile de Fier şi Parcul Naţional Cheile Beusniţa.

În a treia locaţie a festivalului, la Cinematograful Buiucani, spectatorii sunt aşteptaţi astăzi, la ora 21:30, pentru a viziona filmul Gaudeamus Igitur, de Gheorghe Vitanidis, din cadrul programuluui „România 100”. Produs în 1965, este un film de actualitate şi relatează istoria unor tineri absolvenţi de liceu, care aspiră la un parcurs universitar în oraşul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România.
 
Similare
RECOMANDĂRI