Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Tătarii lituanieni în documente de arhivă" - expoziţie vernisată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca

La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca a fost deschisă o inedită expoziţie cu titlul "Tătarii lituanieni în documente de arhivă". Sunt prezentate documente istorice ce reflectă dezvoltarea culturii lituaniene multinaţionale. Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Expoziţia despre tătarii lituanieni prezintă istoria acestei etniii începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi până în prezent. Documentele prezentate arată că tătarii lituanieni au contribuit semnificativ la restabilirea statalităţii, istoriei şi culturii lituaniene.

MIHAI ZEAMĂ, profesor de istorie: „Putem vedea modul de convieţuire a tătarilor cu lituanienii şi poate fi un model pentru etniile de la noi. Cel mai important lucru pe care ostaşii românii au fost metodele de luptă."

SABINA TOPOR, profesor de istorie: „Sperăm că copii vor afla multe lucruri interesante şi profesorii de asemenea, fiindcă expoziţia conţine multe documente valoroase."

Expoziţia este divizată în două compartimente: Documentele prezentate în prima parte reflectă istoria tătarilor lituanieni, iar a doua – sunt înscrisuri  istorice legate de moscheile tătare lituaniene şi registrele întocmite în lăcaşele de cult.

VIRGILIU BÂRLĂDEANU, conferenţiar universitar: „Avem o sumedenie de localităţi cu această denumire: Tătăreşti, Tătărăuca şi multe alte denumire de această origine. Atunci haideţi să ne punem aceste întrebări."

LUDMILA COJACARU, lector universitar: "Este o expoziţie care se adresează nu doar specialiştilor, dar unui public larg, profesori, copii din licee, studenţi."

Tătarii sunt un grup etnic puţin numeros care, în prezent, reprezintă doar 0,1% din populaţia Lituaniei. Deşi nu mai vorbesc limba, încă în secolele XVI-XVII, ei au reuşit să-şi păstreze obiceiurile, religia şi cultura. Expoziţia "Tătarii lituanieni în documente de arhivă" este deschisă publicului larg până la sfârşitul lunii februarie.
Similare
RECOMANDĂRI