Teatrele îşi aşteaptă spectatorii cu premiere şi proiecte noi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Teatrele îşi aşteaptă spectatorii cu premiere şi proiecte noi

„Sperăm să nu dezamăgim spectatorul. Le suntem recunoscători că, în perioadă de criză financiară şi pandemică, au rămas fideli teatrului”. Este mesajul directorilor teatrelor din Chişinău. După perioada de interdicţie dictată de pandemie, spectatorii au din nou acces în sălile de teatru.

Directorul Teatrului Republican „Luceafărul”, Vitalia Grigoriu, a declarat pentru IPN că teatrul trece printr-o perioadă complicată. „În această perioadă (în alţi ani) era holul plin, bradul mare şi frumos. Acum şi bradul e mic, trist. Privim cu optimism în anul 2021, am elaborat un repertoriu până la sfârşitul lunii şi sperăm să nu mai amânăm nimic pentru că şi aşa va fi foarte greu de a ne relansa”, a menţionat Vitalia Grigoriu. Trupa lucrează la montarea mai multor spectacole. Actorii au fost antrenaţi în repetiţii şi atunci când uşile teatrului au fost închise pentru public. „Legătura cu spectatorul a fost menţinută cu postări în mediul online, dar şi în mod individual, căci mereu le explicam de ce se amână spectacolele. Ne bucurăm că avem voie să jucăm. Sper din suflet să dureze”, a menţionat Vitalia Grigoriu.

Teatrul „Luceafărul” va veni curând cu o premieră, o comedie montată de Slava Sambriş, iar în primăvară regizorul Dumitru Acriş planifică un proiect artistic. „Sâmbătă şi duminică relansăm activitatea cu spectacolul „Tata”, care poate fi considerat o premieră pentru ca fost jucat foarte puţin. Lumea ne sună, sunt dornici de a vedea spectacole, se interesează când, unde pot procura bilete”, a precizat Vitalia Grigoriu. Pe 16 şi 17 ianuarie, spectacolul „Tata” se va juca începând cu ora 18.30.


Directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, spune că sunt programate montări noi, dar încă este o situaţie incertă. „Ne bucurăm că ne-au permis activitatea, măcar şi cu număr limitat de spectatori. E o mare problemă pentru un actor care apare în scenă după o perioadă mare de repaus, pentru că actorul e ca şi un sportiv: zilnic are nevoie de antrenament, de a-şi perfecţiona meseria”, a remarcat directorul. În acest an, Teatrul „Mihai Eminescu” marchează 100 de ani. Vor fi reluate unele din proiectele abandonate pe timp de pandemie. Dar multe depind şi de aspectele financiare, de susţinerea statului. „Teatrul, actorul, este cartea de vizită a unei ţări. De succesele lor se bucură nu doar cei implicaţi. Cu toţii ne mândrim de prestaţiile artistice la diferite festivaluri, peste hotare”, a remarcat Petru Hadârcă.

Pe 15 ianuarie, ora 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul-recital „Al meu nume o să-l poarte”. Pe data de 16 ianuarie, la ora 18.00 – „Pomul Vieţii”, iar pe 17 ianuarie, la aceeaşi oră, se va juca „Hamlet în sos picat”, ultima premieră la care s-au vândut toate biletele. „Majoritatea nu şi-au recuperat banii pe bilete, dar au aşteptat redeschiderea sălilor de teatru. Biletele, unele procurate chiar şi din luna martie, au rămas valabile. Pentru spectatorii care sunt fideli am pregătit un premiu din partea colectivului”, a adăugat Petru Hadârcă.

Daniela Burlaca, director artistic al Teatrul Geneza Art, spune că deocamdată nu se avântă în obiective îndepărtate pentru anul 2021. „Am făcut repertoriul pentru luna ianuarie. Biletele se vând forte bine pentru că lumea îşi doreşte să-şi încarce bateriile în manieră de teatru. Jucăm spectacolele pe care nu le-am jucat un an de zile. Restabilim două spectacole „Madame Bovary” şi „Mâncare pentru Monştri”, spectacole care vor avea loc la sfârşitul lui ianuarie. Încercăm să activăm ca înainte de pandemie. Încercăm să funcţionăm într-un circuit firesc, să revenim la fluxul normal al activităţii unui teatru care are un repertoriu integru, cu un public solicitant”, spune Daniela Burlaca.

Pentru echipa Geneza Art este o perioadă foarte importantă. „Experienţa pe care am acumulat-o pe parcursul a 11 ani şi-a spus cuvântul în ultimii doi ani. Actorii teatrului Geneza Art au potenţial, au ce spune, ce arăta, aş putea spune că printre ei sunt actori de pregătire internaţională. Vreau să mergem înainte cu rezultate foarte bune. Pentru noi părerea publicului este cea care contează cel mai mult şi de ea vom tine cont în continuare, în mod primordial”, a remarcat directorul artistic. Daniela Burlaca mai spune că, la început de an nou, toată lumea e cu deschidere, cu speranţă pentru inovaţii, provocări pozitive. „Ne-am dori să simţim că le pasă de noi celor care au mai multă putere în decizii, să simţim că există atitudine faţă de oamenii care mişcă cultura, care este cartea de vizită a unei ţări”, a fost mesajul Danielei Burlaca. Astăzi, 13 ianuarie, actorii vor juca spectacolul TOC. La Geneza Art toate spectacolele încep ora 19.00, în repertoriul curent.

Comisia municipală extraordinară de sănătate publică a permis reluarea activităţii instituţiilor teatral-concertistice din 6 ianuarie. Prezenţa în sălile de spectacole nu trebuie să depăşească 50% din capacitate, astfel încât să poată să fie păstrată distanţa fizică între spectatori. De asemenea, este obligatorie dezinfectarea, termometria vizitatorilor, dar şi purtarea măştilor de protecţie. Durata spectacolului nu trebuie să depăşească două ore.

Similare
RECOMANDĂRI