Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a lansat un şir de acţiuni culturale dedicate centenarului instituţiei
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a lansat un şir de acţiuni culturale dedicate centenarului instituţiei

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", care pe 6 octombrie va împlini 100 de ani de la înfiinţare, a lansat o serie de manifestări culturale, consacrate aniversării sale.

Potrivit Moldpres, directorul TNEME, Petru Hadârcă a menţionat că în legătură cu această ocazie, în fiecare săptămână vor fi organizate diverse acţiuni culturale.

”Teatrul românesc conceput ca instituţie publică de interes naţional, recunoscut şi legitimat ca atare prin acte şi, respectiv, subvenţionat din bugetul de stat, a fost înfiinţat în toamna anului 1921, iar deschiderea stagiunii a avut loc la 6 octombrie. Trei ani mai târziu, în 1924, acest statut a fost confirmat prin decret regal. Dar, teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum şi turneele trupelor româneşti de peste Prut au început imediat după semnarea actului Unirii. Astfel, în 1919 a fost înfiinţată Compania dramatică română de propagandă culturală în Basarabia, iar în 1920 – Teatrul Popular. Problema deschiderii unui teatru de limba română a fost discutată în Sfatul Ţării cu puţin timp înainte de Unire, la 14 martie 1918. În ianuarie, la invitaţia deputaţilor din Sfatul Ţării la Chişinău a venit în turneu Teatru Naţional din Iaşi, în trupa căruia erau şi artişti de la Naţionalele din Bucureşti şi Craiova (refugiaţi la Iaşi din cauza războiului). Directorul teatrului era Mihail Sadoveanu. Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii principatelor, în sala Clubului Nobilimii s-a jucat ”Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri, iar a doua zi, ”Răzvan şi Vidra” de B. P. Hasdeu. Aş putea afirma că procesul de unitate naţională a fost catalizat nu numai prin dezbateri politice în Sfatul Ţării, dar, şi poate mai ales, prin teatru, literatură şi muzică – contribuţia lui George Enescu fiind inestimabilă”, a precizat Petru Hadârcă.

Potrivit sursei citate, Banca Naţională a R. Moldova va edita o monedă specială cu această ocazie. De asemenea, vor avea loc diverse spectacole consacrate aniversării instituţiei, precum şi Reuniunea Teatrelor Româneşti.

Petru Hadârcă este autorul cărţii ”O cronică a Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău 1918-1930”. În prezent, el pregăteşte pentru tipar al de-al doilea volum despre istoria instituţiei.

Similare
RECOMANDĂRI