Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” invită la spectacole în care să vedeţi cum arată iubirea neîmpărtăşită sau divorţul în stil italian
Sursa foto:tnme.md Vizualizari:

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” invită la spectacole în care să vedeţi cum arată iubirea neîmpărtăşită sau divorţul în stil italian

Actorii de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” au pregătit un repertoriu bogat pentru următoarea săptămână. Puteţi viziona „Hronicul Găinarilor”,  „Casa Zoikăi”, „Divorţ în stil italian” şi alte piese.

30 ianuarie (marţi) 18.00 „Cântec de leagăn” – o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii săteşti este, practic, cea mai mare persoană de încredere a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, casa părintească.

31 ianuarie (miercuri) 18.00 „Hronicul Găinarilor” Două secole de amărăciune şi-au pus amprenta pe noua producţie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc

Bucuria celor amărâţi de a fi rezistat în faţa cruzimii istoriei, de a fi supravieţuit unui şir de orori „îndulceşte” substanţa dramatică a spectacolului jucat cu săli arhipline.

1 februarie (joi) 18.00  „Casa Zoikăi”:  În varianta iniţială, Bulgakov vedea piesa ca pe: “o bufonadă tragică prezentând, pe sub măşti, câteva personaje  create de NEP.” O comedie virtuoasă şi mistică; personajele visează cu ochii deschişi iluzii pariziene, spulberate de realităţile crude. Deşi piesa are aproape un secol (fiind scrisă în anii ‘20), montarea vizionarului Vitalie Drucec ne arată că e actuală şi astăzi, când corupţia, protecţionismul şi crima ne stăpânesc vieţile împingându-ne spre exod.

Zoia Denisovna, femeie de afaceri organizează în apartamentul său o casă de toleranţă sub paravanul unui atelier de modă. Zoia beneficiază de înaltul patronaj al atotputernicului Boris Semenovici Gus. Nişte interlopi chinezi fac trafic de cocaină în subsolul spălătoriei şi i se strecoară  Zoiei sub piele. La apogeu, unul din chinezi atacă, ucide şi jefuieşte nemilos şi dispare. Împrejur roiesc ameninţător reprezentanţi obscuri ai forţelor “de ordine”. „Iadul e gol, iar toţi diavolii sunt aici...„

2 februarie (v) 18.00 Balamucul vesel - Undeva, într-o cetate  aflată de veacuri în calea răutăţilor, se întâmplă lucruri ciudate şi aparent fără sens: viaţa părea cenuşie, mahmură, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Şi atunci pe Conducătorul Revoltei Permanente, înconjurat de stoluri gălăgioase de consilieri şi gardieni, îl trăsneşte ideea că pentru a câştiga şi mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrăţesc cu Mieii, Caprele şi Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipseşte Securitatea care, după nărav, dar şi la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea “nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-şi ia mai departe solda, dijma, tainul…

Valori eterne, precepte şi noţiuni sacre metamorfozează, ca sub bagheta iluzionistului, în minciuni, amăgiri, deşertăciuni. Mizând pe arhetipuri proiectate in contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme şi de a se lăsa păcăliţi - a câta oară?!- de potentaţii vremii

3 februarie (sâmbătă) 18.00 „Steaua fără nume” Într-un orăşel şters, de provincie, Profesorul Miroiu îşi împarte viaţa între cărţi şi stele. In aşteptarea unei rarităţi editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocneşte, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

4 februarie (duminică) 18.00 Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian e un spectacol cu mare succes la public: povestea relaţiei amoroase care a durat 26 de ani intre Domenico Soriano,   napolitan înstărit din lumea bună şi Filumena, fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr.

Similare
RECOMANDĂRI